ŽUPOVA “UTOČIŠTA” U NOVOGRADIŠKOM MUZEJU – 45 godina nakon prve samostalne izložbe u gradu, svjetski poznati kipar pred domaćom publikom

Datum objave: 17. 8. 2018. | Kategorija: Kultura

NASLOVNA

NOVA GRADIŠKA – Miroslav Župančić Žup, još jedan u nizu svjetski priznatih novogradiških umjetnika, kipar koji se okušao u svim materijalima i čiji su počeci, u maniri naive, pod snažnim utjecajem još jednog velikog lokalnog a svjetskog autora, Tomislava Petranovića, narednih će se mjesec dana izložbom „Utočišta“ predstaviti posjetiteljima Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Novobnovljeni prostor Gradskog muzeja Nova Gradiška i ove će godine, uz Glazbeno ljeto, otvoriti vrata posjetiteljima željnim kulture, umjetnosti i pravih vrijednosti. Prilika da se narednih mjesec dana predstavi publici i sugrađanima, prvog dana najdugovječnije i najpoznatije gradske manifestacije,  pružena je Miroslavu Župančiću Župu, kiparu rodom iz Kosovca kraj Okučana.

NN

Umjetnik je to koji se skulpturom bavi posljednjih 40-ak godina i koji je počeo stvarati u drvu, u maniri naive pod jakim utjecajem Tomislava Petranovića, kipar čiji se životni i umjetnički opus sastoji od gotovo 3 tisuće skulptura i koji je izlagao u najvećim domaćim i svjetskim galerijama. Osim skulptura izlaganih po galerijama, autor je i većeg broja onih u javnom prostoru, kao i nekoliko značajnih spomeničko-memorijalnih skulptura.

NNN

Izložba „Utočišta“ postavljena u Gradskom muzeju jedinstvena je prilika za uvid u Župov umjetnički i figurativni senzibilitet i još jedan u nizu dokaza o povoljnim kreativnim strujanjima novogradiškim. Autor postava je Miroslav Pišonić, kustos galerije Gradskog muzeja Nova Gradiška koji je izložbu i otvorio, a Župančićevih 30-ak osebujnih djela, predstavljenih Novogradiščanima 45 godina nakon prve samostalne izložbe u gradu, bit će dostupna javnosti narednih mjesec dana.


TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn