ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PSŽ – Uz povećanje stipendija, u fokusu deficitarna zanimanja

Datum objave: 19. 9. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održana je 9. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, vijećnici su odlučili o sedam točaka dnevnog reda među kojima je najviše zanimanja izazvao prijedlog Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije.

Većinom glasova prihvaćeno je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2022., kao i Polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2022. godinu. Većinom glasova prihvaćen je i priedlog za davanje suglasnosti za dugoročno zaduženje Toplicama Lipik – Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.

Jednoglasno je pak prihvaćen prijedlog Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije. Županica Jozić pri tom je najavila i povećanje iznosa stipendije. “Ovo je puno ranije nego prošle godine, natječaj će biti jako brzo. Razlog zašto su kod nas natječaji bili malo kasnije praktične je prirode jer naše stipendije su bile nešto niže u odnosu na ostale. Naše stipendije su 600,00 i onda smo zapravo čekali da prođu državne stipendije, stipendije koje su vezane za prava djece branitelja, pa Gradovi i Općine koji imaju veće stipendije. Ova Odluka o stipendijama nas sada stavlja u poziciju da ćemo natječaj napisati vrlo brzo, iz jednostavnog razloga što će se naše stipendije povećati.

To se ne vidi u ovoj Odluci, ali mogu vam reći u kom smjeru idemo. Tri su kategorije koje želimo stipendirati. Prva kategorija, područje stipendiranja, bili bi liječnici koji su deficitarni – mi danas u ovom trenutku primjerice, nemamo niti jednu specijalizaciju iz obiteljske medicine i vrlo brzo će nam se dogoditi da se ordinacije zatvaraju zbog odlaska liječnika u mirovinu, a mi nemamo zamjenu. Problem nije samo u obiteljskoj medicini, imamo deficit na tom području i hitno moramo nešto poduzeti. Druga kategorija studenata bila bi deficitarna zanimanja STEM. Danas Gimnazija u Požegi muku muči s profesorom matematike i fizike, jedna uistinu važna obrazovna ustanova u Požeško-slavonskoj županiji. Treća kategorija bi bili svi ostali studenti. Te tri kategorije bile bi i različite iznosom stipendija. O iznosima još razmišljamo, ali najnižu kategorija koja je sad trenutno 600,00 kuna povećali bi minimalno za 50 posto, a druga i prva kategorija bile bi s još višim iznosima. Išli bi na varijantu da se za svaku pojedinu kategoriju raspiše natječaj, prvu i drugu kategoriju vezali smo ugovorom da moraju tražiti zaposlenje u roku od šest mjeseci na području županije. Ako ga ne traže, vraćaju stipendije to ćemo se dobro zaštititi. Ako aktivno traže, ne nađu, nisu krivi, ali moraju aktivno tražiti posao i biti šest mjeseci ovdje na raspolaganju. Treću kategoriju nećemo uvjetovati time, ako se zaposle u našoj županiji to je odlično, ali nećemo ih opteretiti time. Želimo poslati snažnu poruku da su nam naši studenti bitni, da želimo da se vrate nazad u našu županiju, da ovdje žive i rade,“ pojasnila je županica Antonija Jozić.

Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije, pri čemu vijećnicima predstavljena vršiteljica dužnosti ravnatelja Ivona Matačić, diplomirani inženjer građevinarstva i dugogodišnja zaposlenica ŽUC-a. Usvojen je i prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga izmjene Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024.) za područje Požeško-slavonske županije te Prijedlog Odluke o pristupanju Požeško-slavonske županije Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG-u) „Barun Trenk“.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn