ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PSŽ – Usvojen Proračun za 2019. godinu od 543 milijuna kuna

Datum objave: 03. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na 7. sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije vijećnici su većinom glasova usvojili Proračun za 2019. godinu koji iznosi 543 milijuna kuna.

Prihodi i primici za 2019. godinu planirani su u iznosu od 543 milijuna kuna što je 17 posto više u odnosu na plan 2018. godine, odnosno na prvi rebalans. U strukturi proračuna 80 posto proračuna ili 436 milijuna kuna odnosi se na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika koji se prate izvještajno, a 20 posto ili 107 milijuna kuna se odnosi na prihode koji imaju novčani tijek u Proračunu 2019. godine. “Ako gledamo 2017 i 2018. godinu, došlo je do značajnog povećanja našeg izvornog proračuna. Godine 2017 bio je 21 milijun, danas je 35, a to je ono što je realno planirano i sukladno zakonom. Ostvarili smo određeni prihod koji možemo planirati za određene aktivnosti, ponajprije potpore prema gospodarstvu,” naglasio je obrazlažući Prijedlog Proračuna požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dodao je kako je i nekoliko je osnovnih višemilijunskih projekata u strukturi proračuna – projekt izgradnje i opremanja dnevne bolnice vrijedan 33 milijuna kuna, a cijeli iznos bit će pokriven iz EU sredstava, energetska učinkovitost Opće županijske bolnice vrijedna 21,5 kuna pri čemu je 65 iz sredstava iz EU, a ostalo iz Fonda koji se osigurava preko državnog proračuna. Centar kompetentnosti pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi s pratećim objektima i voćnjacima ukupne vrijednosti oko 65 milijuna kuna te energetska učinkovitost u školama ukupno 26 milijuna kuna od čega je 13 milijuna kuna nepovratna sredstava, a riječ je o radovima u školama u Jakšiću, Čaglinu i Ruševu, Poljani, Pakracu i Badljevini te Pleternici.

“Ova županija je naslijedila značajne dugove, uspjeli smo kroz ovih šest godina stabilizirati proračun osim kredita koji nam zbog lošeg prijašnjeg gospodarenja slijedi do 2025 godine pri čemu iz izvornih sredstava plaćamo gotovo pet milijuna kuna.Uz naše usmjerenje na europske projekte te unatoč zaduženosti nastojali smo sredstva rasporediti ravnomjerno kako bi zadovoljili potrebe većine korisnika,” zaključio je župan Tomašević. Većinom glasova vijećnici su prihvatili i drugi rebalans proračuna za 2018 godinu, Županijsku strategiju razvoja za razdoblje do kraja 2020 godine, Izmjene i dopune Financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2018 te plan za 2019. godinu kao i programe javnih potreba udruga proisteklih iz Domovinskog rata, humanitarno socijalnih udruga, te udruga u kulturi i sportu.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn