ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Gradskoj bolnici Pakrac dodan naziv “bolnica hrvatskih veterana”

Datum objave: 11. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

z2

POŽEGA – Na danas održanoj izvanrednoj sjednici Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije jednoglasno je usvojena Odluka Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Požega o promijeni naziva Podružnice Gradske bolnice Pakrac koji od danas glasi : Opća županijska bolnica Požega, Podružnica Gradska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Prijedlog promjene naziva proistekao je iz uloge grada Pakraca i same bolnice u domovinskom ratu te velikog broja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na području koje gravitira bolnici, a kao izraz posebne zdravstvene skrbi o braniteljskoj populaciji i zahvalnosti za sudjelovanje u obrani Republike Hrvatske, obrazložio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Odlukom Vlade RH 2013 godine odlučeno je da dvije bolnice – Opća županijska bolnica u Požegi i Bolnica u Pakracu budu spojene u jednu bolnicu što nije bilo najsretnije rješenje. Nakon tri i pol godine neuspjele sanacije, ipak je bolnica vraćena pod upravljanje Županije. No, u traženju rješenja i najsretnijih mogućnosti za gradove Pakrac i Lipik, a kako je bolnica u Pakracu jedna od najvažnijih tamošnjih institucija, nekoliko puta smo do sada bili kod resornih ministara. Zadnji sastanak kod ministra zdravstva polučio je potporu da sukladno odluci Skupštine, ali i grada Pakraca te svih relevantnih čimbenika bolnica u Pakracu dobit će svoju samostalnost. Kada se stoga budu stekli upravo svi uvjeti, prije svega tehnički, bolnica će se moći ponovo osamostaliti. Pored samostalnosti, važan je i status veteranske bolnice koji u Hrvatskoj imaju samo tri bolnice. Ovakvu inicijativu pozdravlja i Ministarstvo branitelja, a poveznica nam je Veteranski centar koji je u Lipiku, i smatram kako je to i određena potpora samoj bolnici ali i stanovnicima Pakraca i Lipika,” naglasio je župan Tomašević.

z1

“Braniteljska populacija je brojna i medicinskom smislu izuzetno ugrožena. Veteranske bolnice i Veteranski centri uz njih imat će u budućnosti veliku ulogu.Namjera je bila da u Hrvatskoj takve bolnice budu ravnomjerno raspoređene, da budu u gradovima koji su ratom stradali kako bi se ostvarila prednost u zbrinjavanju određenog dijela braniteljske populacije te veća sigurnost egzistenciji bolnice,” dodao je ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. Željko Glavić.

TEKST: S. P.      FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn