ŽUPANI PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA ZAJEDNO – Potpisan Ugovor o suradnji i zajedničkom korištenju prostora Ureda Agencije u Bruxellesu

Datum objave: 06. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

OSIJEK – Nakon što je u prosincu prošle godine potpisan Sporazum o suradnji između Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije kojim su potvrdili zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, u ponedjeljak su župani pet navedenih županija potpisali i Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu.

Prilikom potpisivanja održan je radni sastanak na kojem je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo kako je potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama Europske unije nastavak dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, s ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske.
“Regija Slavonija, Baranja i Srijem nastupaju zajednički i sinergijski gdje je svih pet županija ravnopravno u svom djelovanju, a na to nas upućuje i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore nadilaze granice naših županija, a potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema nama kao i obratno,” rekao je župan Anušić.

Pokrenuta je i izmjena statističkih regija gdje će se ispraviti nepravda koja je Slavoniji, Baranji i Srijemu nanesena još 2013. godine, a slavonskim će županijama kao i Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji biti omogućeno povlačenje značajnijih bespovratnih sredstava ih europskih fondova. “Temelj za još uspješnije povlačenje sredstava je upravo suradnja regija, a tako ćemo lakše komunicirati zajedničke projekte,” rekao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te dodao kako će zajednički ured biti izvrsna platforma i za dodatnu edukaciju djelatnika svih pet razvojnih agencija.
Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević istaknuo je kako je značajan nastup istoka Hrvatske prema europskih institucijama i u gospodarskom smislu te kako se već sada, kroz Projekt Slavonija koji provodi Vlada Republike Hrvatske vide dobrobiti sinergijskog djelovanja. “Pet slavonskih županija u samom je vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova u Republici Hrvatskoj, a otvaranjem zajedničkog ureda, pokazujemo zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske,” kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. “Gospodarski pokazatelji na području naših županija govore da idemo u dobrom smjeru, na tragu toga nastavit ćemo raditi i kroz Ured u Bruxellesu gdje će predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema biti na izvoru informacija kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku perspektivu,”zaključio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo kako je tijekom prošle godine sklopljen i Razvojni sporazum kojim se za pet slavonskih županija osiguravaju sredstva za provedbu 700 milijuna vrijednih projekata te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije. Nakon prošlog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanog u Pakracu, pokrenuta je i izrada programa “Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema” s ciljem poticanja proizvodnje, plasmana i promocije izvornih proizvoda s područja slavonskih županija.
Potpisanim ugovorom postavljene su odredbe i osigurani uvjeti za zajednički nastup i prisutnost pet županija u Bruxellesu, odnosno pred institucijama Europske unije. Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u vlasništvu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić zaključio je sastanak riječima da pet županija treba zajednički nastupati u ključnim strateškim projektima koji obuhvaćaju cijelu regiju, ali i onima koji su specifični pojedinačno za svaku županiju i prema europskoj i nacionalnoj razini, čime će se postići znatno veći značaj i težinu. Potpisivanju ugovora nazočili su i čelni ljudi razvojnih agencija s područja pet slavonskih županija, a među njima i ravnateljica VIDRA-e Agencije zaregionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Emina Kovač.

IZVOR: hrvzz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn