ZTK GRADA POŽEGE – Predstavljeni programi i aktivnosti za različite uzraste i sklonosti mladih tehničara

Datum objave: 20. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Članovi Zajednice tehničke kulture Grada Požege prezentirali su danas aktivnosti i programe osmišljene za ovu školsku godinu te mogućnosti rada s 3D printerom i radio-komunikaciju. Prezentaciji su nazočili članovi Ronilačkog kluba Požega te požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je istaknuo veliku podršku grada mladih tehničarima i njihovim mentorima.

U sklopu godišnjih aktivnosti osmišljeno je šest različitih programa od strojarske konstrukcije (elementi koji se sastavljaju), elektrotehnike, informatike i modelarstva do robotike i aviomodelarstva, naglasio je predsjednik Zajednice tehničke kulture Đuka Pelcl. “Program strojarske konstrukcije koji je vrlo atraktivan i za djecu mlađe dobi provodit ćemo u sklopu Zimske škole tehničke kulture, a isto namjeravamo i s programima aviomodelarstva i raketnog modelarstva. Tu je i elektrotehnika, od malih proizvoda, baterijskih lampica do bedževa i programiranih sklopova koja se upotpunjuje s programom informatike i modelarstva.Ovdje su brojni radovi, unikatni, koje su napravila djeca – od noćnih lampi do pametne bube. Modelarstvo nam je osnova, najveći je odaziv učenika upravom u tom segmentu.Ove godine krenuli smo i s radom na 3D printeru koji je skromnih mogućnosti ali dopušta kreativno stvaranje. Mladi kreativci napravili su čak i svoju inačicu megapopularnog spinnera, a u kombinaciji s drvetom, tu je i mali grgurevski top koji može poslužiti kao suvenir,” pojasnio je Pelcl. Nabavljena je i mala flota dronova, a Zajednica je kao potporu dobila i pet robota kako bi mladi članovi mogli pratiti i te trendove.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Vjerujem da smo na dobrom putu, imamo dobre mentore i ovi roboti sigurno će značajno unaprijediti program robotike,” dodao je Pelcl uz napomenu kako je za škole pripremio dva rada koja su primjerena školskom uzrastu – robotsku ruku i malo vreteno s kuglicom koja se spušta, radovi koji traže kreativnost, razvijenu motoriku i vještine. Gradonačelnik Darko Puljašić čestitao je Zajednici tehničke kulture na raznovrsnosti programa uz napomenu kako je to impresivni nastavak priče o tehničkoj kulturi koja se u Požegi vodi posljednje četiri godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Osigurali smo prostorne uvjete koji su do tada bili neprimjereni, a ono što me veseli, vidimo kako je sada taj prostor mali. To je vrlo bitno jer pokazuje kako se priča razvija u pravom smjeru, ovdje se omogućuje našoj djeci da dođu u dodir s tehničkom kulturom, s onim što smatramo kako je jedini način za razvoj ovog grada, županije a sigurno i cijele Republike Hrvatske – mi moramo odgajati inženjere, tehničare, strojare one koji jamče tehnički razvoj.Čestitam na raznovrsnosti programa – od elektrotehnike, informatike do robotike, svega što želimo za budućnost,” rekao je gradonačelnik dodajući kako će Grad i dalje pružiti punu podršku kako bi svi hvale vrijedni projekti bili i realizirani. Članovi Zajednice tehničke kulture, kako je najavljeno, ovih se dana intenzivno pripremaju za nastup na,  „Festivalu tehničke kulture“ koji će se održati u Osijeku, u razdoblju od 13. do 14. listopada 2017. godine, a gdje će oni predstaviti svoj grad i županiju.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn