ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP O ANTUNU KANIŽLIĆU – Prosvjetiteljska iskra koja ne smije ugasnuti u zaboravu

Datum objave: 15. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Požeške biskupije, u Požegi je održan znanstveni skup o Antunu Kanižliću. Skup je organiziran kao završetak jednogodišnjeg obilježavanja 240 obljetnice Kanižlićeve smrti te njegova života i djela koje je ostavilo značajni trag ne samo u požeškoj kulturnoj baštini već i šire.

Na skupu su govorili eminentni znanstvenici iz ovog djela Hrvatske, vrsni poznavatelji Antuna Kanižlića. “Sve je počelo 24. kolovoza 2017. godine kada je svečanim program počelo obilježavanje 240 obljetnice od smrti Antuna Kanižlića. Tada je prof. Mije Korade održao predavanje o Kanižliću, a nakon toga uslijedio je niz zbivanja u OŠ Antuna Kanižlića koja su bila posvećena njegovom liku i djelu. Kanižlićevo djelo Sveta Rožalija još uvijek se obrađuje u školama, a ono što mi ovdje, koji živimo u Požegi trebamo zapamtiti jest činjenica da je on naš zavičajnik do kojeg moramo držati. Ovdje su predavači iz Zagreba i Osijek koji su, nije pretjerano reći, možda i bolji poznavatelji Antuna Kanižlića nego mi sami. Zadaća akademijinog zavoda ovdje u Požegi je upravo to – da ovakvim skupovima pokušamo približiti svim građanima Požege, naravno i posebno učenicima osnovnih i srednjih škola, tko je bio Antun Kanižlić,” rekla je ravnateljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi Snježana Jakobović.

U ime požeškog biskupa Antuna Škvorčevića sudionike skupa pozdravio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević.”Želim čestitati svima onima koji su se ugradili u ideju i ostvarenje ovog znanstveno-stručnog skupa. Na poseban način želim zahvaliti svim predavačicama i predavačima, te svima koje je privukao lik i djelo ovog značajnog Požežanina,” rekao je Krpeljević.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Čast mi je da mogu pozdraviti ovako uvaženi skup i ponosan sam što sam gradonačelnik grada u kojem je bio i Antun Kanižlić, čovjek koji je i u ono teško vrijeme na ovom slavonskom području, u tadašnjim društvenim okolnostima uvidio i znao da se može kada se ima znanja, snage i volje. Ta svjetlost koju je on zapalio i danas tinja, a evo kroz ovakve skupove imamo priliku predstaviti bogatstvo kulturne baštine koju ima Slavonija. I dalje ćemo svakako podržavati sve inicijative kojima se širi znanje o onima koji su Požegu razvijali, koji su ju doveli na visoku kulturnu poziciju i u Hrvatskoj, ali i šire. Na nama je da taj put njegujemo i na tim temeljima gradimo, jer imamo se čime ponositi, ” rekao je gradonačelnik Puljašić uz posebnu organizatorima i inicijatorima skupa.

Na skupu su kao predavači sudjelovali prof. dr. sc. Zlata Šundalić, prof. dr. Vladimir Dugalić, prof. dr.sc. Sanja Nikčević, prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. Mijo Korade, doc. dr. sc. Karolina Vrban Zrinski, doc., dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček , Dario Budimir, prof. i dr. sc. Ivan Missoni. Osim stručnog skupa na kojem je predstavljeno deset recentnih znanstvenih radova o Kanižliću i njegovom djelu, posebice Svetoj Rožaliji, otvorena je izložba o Kanižliću u njegovoj kripti u crkvi Sv. Lovre, a u večernjim satima bit će održana i misa zadušnica. U kulturno-umjetničkom djelu programa nastupio je Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Branke Horvat i prof. Tina Tonkovića, te Petar Petrović, učenik Katoličke gimnazije Požega koji je izveo monolog iz Svete Rožalije.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn