ZNANSTVENI SKUP POSVEĆEN MIRI GAVRANU: „Let s Gavranom“ u Novoj Gradiški, 23. i 24. listopada

Datum objave: 08. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

37945_441663751572_5627801_n

NOVA GRADIŠKA – Miri Gavranu, njegovom kazališnom i proznom opusu, sugrađani-Novogradiščani, ali i brojni ugledni domaći i svjetski stručnjaci posvetit će dvodnevni Međunarodni znanstveni skup „LET S GAVRANOM“, 23.i 24.listopada.

„Ono što je u njegovom pisanju najhrabrije, napisala je u Matičinom „Vijencu“ Sanja Nikčević, zasigurno je razotkrivanje vlastitog života.U eri istresanja vlastitog prljavog rublja za samo mrvicu medijske pozornosti, on zna sačuvati svoju privatnost, a opet reći toliko mnogo o sebi.Zato jer ne iznosi nebitne i neukusne privatnosti nego važna stajališta o životu koji doslovno živi.Zanimljivo je i kako su sva ta stajališta potpuno suprotna mitovima o tome kako književnik treba izgledati. I da, svakako skormnost. Jer to je bio i ostao.“. Dio je to tajni uspjeha Mire Gavrana najpoznatijeg ( i jednog od rijetkih koji to s ponosom uvijek ističu) Novogradiščanina, umjetnika koji je pokrenuo scenu hrvatske suvremene drame, a kao pisac hrabro slijedio svoju ljubav za priču i emociju. Miri Gavranu, njegovom kazališnom i proznom opusu, sugrađani, ali i brojni ugledni domaći i svjetski stručnjaci posvetit će dvodnevni Međunarodni znanstveni skup „LET S GAVRANOM“.

Bit će to jedinstvena prilika da o fenomenu dramatičara čije je predstave pogledalo više od 4 milijuna gledatelja, čiji su tekstovi i prozna djela prevedeni na nekoliko desetaka svjetskih jezika, koga s jednakim interesom i zadovoljstvom prate i na daskama koje život znače u Bombayu, Sidneyu, New Yorku, ali i diljem svijeta, progovore doktorice znanosti Julijana Matanović, Ana Lederer i Dubravka Težak,znanstvenici i poznavatelji Mirinog rada iz Moskve, Praga, Bratislave i Poznanja,stručnjaci osječkog, zagrebačkog i riječkog fakulteta, ali i novogradiški intelektualci-prijatelji i profesori Mire Gavrana. Uz znanstveni dio simpozija koji će biti podijeljen u dva dijela-dio posvećen autorovoj prozi i drami, jedan od najvažnijih i najuglednijih znanstvenih skupova koji je Nova Gradiška organizirala u posljednjih 20-ak godina, publici i javnosti ponudit će priliku, da se, ukoliko to još nisu učinili, upoznaju s djelom svog najpoznatijeg sugrađanina. Tematske izložbe, druženja u prostoru malog likovog salona, promocije Mirinih romana i nove knjige dramskih tekstova, svečano otvorenje gimnazijske učionice u kojoj su nastajali prvi gavranovi spisateljski poduhvati, kazališna predstava „Hotel Babilon“, samo jedna u nizu Gavranovih hit predstava, koja je u Novoj Gradiški prvi puta igrana prije 12 godina, a jednako je aktualna i kod publike omiljena i danas – dio je sadražaja koji će ponuditi skup „Let s Gavranom“.

g2

Skup je ovo kakav Nova Gradiška odavno duguje Miri Gavranu, ali i skup čiji je značaj, tek sada prepoznalo i financijski i organizacijski pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.Jer da nema Mire, čitatelji bi ostali uskraćeni za brojne tople, obiteljske crtice o Trnavi, mjestu njegovog rođenja, svakodnevnom putovanju vlakom od Nove Gradiške do Zagreba radi uživanja u kazališnim predstavama,anegdotama  nastalimu u učionicama novogradiške, ali i i Mirine Gimnazije. I, mada znanstveni skup, kojega, recimo uz put, upravo radi Mirine skromnosti, skoro ne bi ni bilo, zasigurno neće uspijeti proniknuti u sve tajne njegovog uspjeha, sigurni smo kako će, još jednom, skrenuti pažnju publike, ali i znanstvene javnosti na kazališna djela koja treba pogledati, ali i brojne romane u čijim pitkim, istovremeno jednostavnim, ali mudrim i dubokim rečenicama, treba uživati.

Za edukativnu, znanstvenu, popularnu, ali i turističku notu čitave priče pobrinut će se brojni stručni suradnici i članovi organizacijskog odbora, umirovljeni i aktivni profesori hrvatskog jezika i književnosti novogradiških osnovnih i srednjih škola, predstavnici gradskih institucija, voditelji školskih književnih Fan klubova Mire Gavrana, predstavnici LAG-a „Zapadna Slavonija“, Turističke zajednice grada, a pomoći će, uz grad-domaćin i Ministarstvo kulture i Županija Brodsko posavska. Bit će to sjajna poveznica s još jednim vrijednim događajem kojega grad upravo obilježava- 250.tom godišnjicom osnivanja Župe i izgradnje remek djela razdoblja kasnog baroka, crkve Svete Terezije Avilske, prostora „okamenjene glazbe“, kako prije nekoliko godina reče jedna ugledna umjetnica. I dokaz kako je kultura oduvijek bila dio nas. Miro Gavran se vraća kući! I njegov će ga grad, onako kako i zaslužuje,dočekati u velikom stilu.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: M. Gavran (Facebook)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn