ZLATNI JUBILEJ- Pola stoljeća postojanja i djelovanja Brodskog harmonikaškog orkestra “Bela pl.Panty”

Datum objave: 28. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

BHO

SLAVONSKI BROD – Nizom prigodnih glazbenih, zabavnih ali i edukativnih sadržaja tijekom ove 2016. godine, Brodski harmonikaški orkestar “Bela pl. Panthy” obilježava zlatni jubilej: 50. obljetnicu svog postojanja i uspješnog rada. Tom prigodom bit će snimljen i dokumentarni film o Brodskom harmonikaškom orkestru čiji je trailer predstavljen na medijskoj konferenciji u Slavonskom Brodu, u četvrtak 28. travnja.

Programi obilježavanja obljetnice već su počeli u veljači i ožujku tematskim radionicama o harmonici  kao instrumentu koje su bile namijenjene najmlađima, a 28. travnja organizirana je vrlo zanimljiva debata u kojoj su na temu “Harmonika-umjetnički instrument ili simbol turbofolka”, raspravljali učenici Gimnazije A.G.Matoš iz Đakova i studenti osječkog Fakulteta  za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranog studija u Slavonskom Brodu.

U mjesecu svibnju  planirano je obilježavanja Svjetskog dana harmonike, a članovi Brodskog harmonikaškog orkestra imat će i promenadni koncert u Karlovcu. Mjesec lipanj donosi nam  koncert harmonikaškog orkestra brodske Glazbene škole, u srpnju je godišnji koncert BHO “Bela pl.Panthy” i promocija dokumentarnog filma o 50 godina postojanja i vrlo uspješnog djelovanja orkestra. U kolovozu je koncert članova BHO-studenata glazbenih studija, u rujnu izložba “BHO Bela pl. Panthy” 1966-2016., listopad će biti u znaku tematske izložbe likovnih i literarnih radova a u studenom ćemo obilježavanje naše 50. obljetnice okončati tradicionalnim 7. međunarodnim festivalom harmonike, istaknula je najavljujući prigodne programe za do kraja godine Sanja Nuhanović, umjetnička voditeljica i dirigentica Brodskog harmonikaškog orkestra “Bela pl.Panty”.Također, prikazan je i trailer za dokumentarni film koji će, kako je najavila autorica Sandra Buljan, uskoro ugledati svjetlo dana.

BHO2

Brodski harmonikaški orkestar osnovao je  godine 1966. Bela pl. Panty, tadašnji profesor harmonike u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca. U početku djeluje pod nazivom Omladinski harmonikaški orkestar, a činili su ga učenici prve generacije harmonikaša. Godine 1971. pristupio je HPD-u Davor kao orkestralna sekcija, a 1973. počinje djelovati u okviru RKUD-a Đuro Salaj. Pod imenom Brodski harmonikaški orkestar djeluje od 1991. do 2004. godine, kada mijenja ime u Brodski harmonikaški orkestar “Bela pl. Panthy”. Tijekom pedeset godina djelovanja, orkestar je sudjelovao na raznim natjecanjima i gostovao u brojnim gradovima diljem Hrvatske i Europe. Uz redovito sudjelovanje i osvajanje nagrada na pulskim Susretima harmonikaških orkestara, ostvario je zapažene nastupe i u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj te osvojio brojne nagrade od kojih četiri Grand Prix-a, sedam prvih nagrada, tri druge i dvije treće nagrade.

Orkestrom je od dana osnivanja ravnao maestro Bela pl. Panthy, a nakon njegove smrti, u razdoblju od 2004. do 2007. god., Anita Kovačević, prof. Od 2007. godine s entuzijazmom naslijeđenim od pokojnog Becija i istom količinom ljubavi, dirigentsku palicu preuzima dugogodišnja članica orkestra, Sanja Nuhanović.

TEKST: Ivica Vlašić    FOTO: I. Vlašić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn