ZD “VILA VELEBITA” POŽEGA – Jubilarna likovna kolonija potvrđuje kvalitetu i kontinuitet

Datum objave: 21. 9. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA- U organizaciji Ličkog zavičajnog društva “Vila Velebita” danas je u Požegi održana jubilarna 5. jednodnevna likovna kolonija koja je okupila preko 20 akademskih slikara i umjetnika amatera iz Požege i drugih gradova.

Požeški Ličani i ovom su, sada već petom likovnom kolonijom u njihovoj organizaciji, pokazali kako je njihov doprinos kulturnom životu grada prepoznatljiv i od iznimnog značaja. Kulturni je to događaj koji se, uz kvalitetu sada već odlikuje i kontinuitetom, pripremljen s puno pažnje i entuzijazma zahvaljujući ponajprije kolekcionarskoj strasti potkrijepljenoj stručnim poznavanjem likovne umjetnosti predsjednika društva dr. Josipa Fajdića.

“Ovo je mali jubilej, tako da smo pribavili i atribuciju tradicionalnog druženja, a u tom smislu ćemo i nastaviti. Važno je naglasiti kako je većina sudionika ove naše kolonije ovdje već petu godinu, ljudi nam se vraćaju, a to govori u prilog tvrdnji kako se ugodno osjećaju. Trudimo se na razini našeg amaterizma pružiti domaćinsku uslugu, a umjetnici nama, kroz ovo jednodnevno druženje podare ono što su stvorili. Nadam se kako ćemo opet imati jednu vrsnu kolektivnu izložbu od ovih radova koji će biti danas ostvareni. Idućeg mjeseca imat ćemo izložbu radova s prošlogodišnje kolonije, a namjera mi je da ove radove prezentiramo i šire, ne samo u Požegi i Slavonskom Brodu nego i izvan Slavonije,” rekao je dr. Fajdić.

Umjetnike, okupljene u prostora Društva koji je svojevrsna mala galerija slika s prethodnih kolonija, u ime Grada Požege pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

”Nadam se kako će i ova likovna kolonija u organizaciji Vile Velebita biti plodonosna kao prethodne. Uvjeren sam kako će ova lijepa tradicija živjeti i dalje, a vama zahvaljujem što ste došli u naš grad, što ćete ovdje ostaviti dio svog umjetnički opus, sliku našeg grada onako kako ju vi vidite,” rekao je Troha uz čestitke organizatorima.

Akademski slikar Mato Jurković čije radove je požeška likovna javnost upoznala ponajprije zahvaljujući upravo suradnji s Vilom Velebita, stalni je sudionik kolonije, a uz njega je i njegova kćerka Vanda.

“Osim entuzijazma organizatora i nama likovnjacima je ovo veliko zadovoljstvo, druženje i susreti jer se inače ne susrećemo često. Uz to, zahvaljujući entuzijazmu domaćina da radove i izlaže, sve to ima i svoju dodatnu dimenziju na nivou kulture jednog podneblja,” rekao je Jurković.

“Dolazim četvrti put. Koncepcija kolonije vrlo je zanimljiva, uvijek je riječ o interpretaciji onog što je doživljeno, a ovdje je u fokusu Požega i okolna priroda koja mi se posebno sviđa. Priroda je izvrstan motiv, a slikat ću akrilom,” rekla nam je Vanda Jurković. Kao i prethodnih godina, požeška javnost plodove ovogodišnje kolonije imat će priliku vidjeti na nekoj od specijaliziranih izložbi koje će Vila Velebita pripremiti tijekom iduće godine.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn