ZAVOD ZA HITNU MEDICINU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Svečano obilježen početak izgradnje nove zgrade hitne medicine u Požegi

Datum objave: 04. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svečanim polaganjem kamena temeljca Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije danas je počeo izgradnju nove zgrade Hitne medicine u Požegi, smještene uz Opću županijsku bolnicu Požega, na dijelu starog parkirališta.

Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije započeo je s radom 1. listopada 2011. godine kao zdravstvena ustanova za pružanje izvanbolničke hitne medicinske pomoći. Djelatnost obavlja na cijelom području Požeško-slavonske županije, s timovima smještenim u Požegi, Pakracu i Pleternici. U Zavodu je zaposleno ukupno 62 djelatnika, od čega 58 zdravstvenih radnika raspoređenih po timovima. Sjedište zavoda je od osnivanja u Požegi u prostorima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, a ta lokacija, obzirom na prometnu povezanost i udaljenost od Opće županijske bolnice neprimjerena je i bitno utječe na dostupnost i brzinu izlaska na intervencije pojedinih timova. Zavod je temelj Ugovora o darovanju s Općom županijskom bolnicom Požega u svoje vlasništvo prenio zemljište na kojem je danas položen kamen temeljac, površine 4500 kvadratnih metara, a buduća zgrada bit će površine 550 četvornih metara u prizemlju i isto toliko na katu.

Tijekom prosinca 2021.godine Zavod je pokrenuo postupak javne nabave, te je po završetku istog zaključio okvirni sporazum na iznos od 14.249.314,88 kuna s PDV-om na razdoblje od dvije godine.Temeljem okvirnog sporazuma potpisan je prvi ugovor na iznos 3.979.890,00 kn s PDV-om, a obuhvaća radove do izgradnje “rohbau”. Rok za dovršetak potpisanih radova po ovom ugovoru je 31. listopada 2022.godine., a iznos će se financirati iz vlastitih sredstava ostvarenih na temelju dobrih poslovnih rezultata iz prethodnih godina i decentraliziranih sredstava od županije.

Svečanosti su nazočili državni tajnik iz Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević , županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić, čelni ljudi gradova i općina s područja županije, ravnatelji zdravstvenih ustanova te drugi gosti.

Prigodnim riječima uzvanike je pozdravio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić. “Zavod za hitnu medicinu će se, izgradnjom ove zgrade na adresi Osječka 107 riješiti problema brže komunikacije s hitnim prijemom. Biti ćemo efikasniji te skratiti vrijeme potrebno za prijevoz hitnog pacijenta i time podići kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Ovim projektom hitna služba će našim građanima biti dostupnija, brža, kvalitetnija, a funkcionalna integracija između zdravstvenih ustanova podignuta na višu razinu. Također, u samoj zgradi bit će smješten i edukacijski centar i radionica koja će služiti za interne i vanjske edukacije koje hitne služba obavlja u okviru svojih djelatnosti. Naši zaposlenici će imati bolje uvjete za rad i zbog svega navedenog ovaj projekt smatramo iznimno važnim za našu službu, ali i za naše građane,” naglasio je Barišić.

Svoje zadovoljstvo projektom izrazila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Težnja i želja da se nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu izgradi pored požeške bolnice postoji već dugi niz godina. Danas krećemo u ostvarenje tog cilja i vjerujem da ćemo nakon završetka izgradnje, opremanja i preseljenja zavoda na novu adresu značajno podići razinu zdravstvene zaštite u našoj županiji. Zavod za hitnu medicinu važna je karika u zdravstvenom sustavu, a djelatnici hitne medicinske službe svakodnevno se, beskompromisno bore za zdravlje i živote naših sugrađana. Prilika je ovo da naglasimo ulogu svih djelatnika hitne medicinske službe koji 365 dana u godini, 24 sata na dan, po svim vremenskim uvjetima pružaju zdravstvenu skrb našim sugrađanima kada im je to najpotrebnije – spašavaju živote. Vjerujem kako će i ova investicija pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvene zaštite u našoj županiji, poboljšati uvjete rada našim djelatnicima, a našim sugrađanima osigurati brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb, tik do požeške bolnice kojom se također iznimno ponosimo, ” naglasila je županica Jozić.

Prigodnim riječima provedene i buduće aktivnosti pozdravila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević naglašavajući kako je izrazito važno ulagati upravo u ovakve projekte koji donose boljitak i pacijentima i djelatnicima koji rade težak, odgovoran i stresan posao, a pohvale i te podršku uputio je u ime Ministarstva zdravstva i državni tajnik Željko Plazonić.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn