ZAVIČAJNA KNJIŽEVNA PROMOCIJA – „Drugi peron četvrti kolosijek“ Mirele Španjol Marković stigao kući

Datum objave: 31. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

NASLOVNA 1

NOVA GRADIŠKA – Da ima nešto blagotvorno, talentom bogato u novogradiškoj vodi ili zraku, dokazala je već nekolicina umjetnika koji su uspjesima izišli iz okvira lokalnog. Njima se pridružila i Mirela Španjol Marković, Novokapelčanka rođenjem, spisateljica romanom „Drugi peron četvrti kolosijek“, predstavljenim na jedinstvenoj, istinski urbanoj književnoj promociji u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Druženja uz dobru knjigu najbolja su druženja. Jer, čitatelje povezuje neki čudan zajednički fluid koji stanuje između korica, vidljiv samo onima koji mudrost traže u pisanoj riječi. Osjetio se taj fluid na promociji romana „Drugi peron, četvrti kolosijek“, Mirele Španjol Marković, novopečene književnice, vodeće hrvatske poslovne konzultantice, životne i poslovne trenerice, organiziranoj u Novoj Gradiški, autoričinom rodnom gradu, u organizaciji Gradske knjižnice.

Bilo je to, za Mirelu, najvažnije književno predstavljanje, jer dogodilo se u društvu njene bivše razrednice, profesorice Gimnazije, Vjekoslave Bagarić i po strogoći i autoritetu znanja poznatog profesora hrvatskog jezika i književnosti, Ivana Slišurića. Osim toga, riječ je o priči satkanoj od životnih uspomena sakupljanih i stvaranih u novogradiškom kraju osamdesetih godina prošlog stoljeća, priči u kojoj se svatko od nas tko je, još zelen i tek punoljetan, po iskustvo i znanje, krenuo vlakom u Zagreb, može prepoznati.

NASLOVNA

Potvrdila je to i brojna publika, Mirelini prijatelji i poznanici, zaljubljenici u knjigu, manje i više javno poznati Novogradiščani, među kojima i gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Ivanom Trupina. Jer, riječ je o romanu, koji između smijeha i suza, prati veliku životnu i ljubavnu priču tri generacije slavonskih žena kroz promjene u proteklih pola stoljeća, priči koja pokušava pronaći odgovor na vječno pitanje-tko smo i što nas je formiralo.

Nakon prvog hrvatskog priručnika za retoriku „Moć uvjeravanja“, bestsellera prodanog u više od osam tisuća primjeraka, 11 godišnjeg pisanja upješnog bloga, a onda i nagrade Kiklop za kratku priču, roman „Drugi peron četvrti kolosijek“ prvi je i iznimno uspješan izlet u beletristiku Mirele Španjol Marković, sasvim posebna, zavičajna, svevremenska i sveljudska priča koju je prepoznala i kritika i publika. U predstavljanju autoričinog književnog prvijenca, uz bivšu razrednicu i profesora hrvatskog jezika, sudjelovale su i urednica Sandra Pocrnić Mlakar, terapeutkinja Adela Fraceković, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška, Biljana Dakić i moderatorica promocije, Silvija Podoljak.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn