ZAŠTITA NEMATERIJALNE BAŠTINE – Potpisan ugovor za projekt međugranične suradnje vrijedan 17,5 milijuna kuna

Datum objave: 19. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

n

PLETERNICA – Grad Pleternica i Agencija za regionalni razvoj potpisali su svečano Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” vrijedan 17,5 milijuna kuna. Projekt je odobren za financiranje u okviru natječaja prekogranične suradnje Intrreg Hrvatska. Bosna i Hercegovina- Crna Gora Potpise na ugovor stavile su gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Stella Arneri.

Grad Pleternica prije tri godine zaštitio je ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog muzeja bećarca u svijetu. Općina Tomislavgrad to isto učinila je s Muzejem gange i hajdučke družine, tako da su ta nematerijalna kulturna dobra, bećarac i ganga, bećarac zaštićen od strane UNESCO-a, a ganga upisana u registar kulturne nematerijalne baštine zapravo okosnica cijelog projekta  čiji je cilj oživljavanje nematerijalne kulturne baštine – bećarca i gange – koji će postati turistička kulturna atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena novom infrastrukturom.Ukupna je vrijednost projekta čiji nositelj je Grad Pleternica 17,5 milijuna kuna, Europska unija sufinancira 85 posto sredstva – deset milijuna kuna dolazi u pleternički projekt pri čemu Grad Pleternicu, TZ Grada Pleternice i Poduzetnički centar sufinanciraju s 1,5 milijuna kuna, a ostatak od 7,5 milijuna kuna iznos je koji odlazi partnerima iz Tomislavgrada. Projekt će povezati tradicijske običaje kroz udruživanje malih obiteljskih gospodarstava koji će svojim autohtonim proizvodima pridonijeti razvoju turizma. Svečanom činu nazočili su pomoćnik ministrice MRRFEU Davor Huška, državni tajnik u MRRFEU Velimir Žunac, saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gosti iz Tomislavgrada s kojim je ostvarena prekogranična suradnja, predjsednik Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić i načelnik Općine Tomislavgrada Ivan Vukadin.

nn

“Ovo je značajan ugovor odobren od strane Europske unije u okviru kojeg ćemo mi ovdje u Pleternici i naši prijatelji iz Tomislavgrada graditi svoje središnje gradske trgove kao okosnicu razvoja turizma. Tu je i  puno drugih stvari, povezivanje gospodarstava, poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i slično. Od 1. lipnja započet ćemo s projektnim aktivnostima.Ono najvažnije što će se u okviru ovog projekta dogoditi je suradnja Pleternice i Tomislavgrada,”rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

nnn

O značaju gange i Hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu govorio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.”Ovo je projekt osmišljen na zdrav i učinkovit način i uvjeren sam kako ćemo ga uspješno završiti. Hajdučka družina Mijata Tomića jedina je povijesna postrojba hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i ove godine, 1. srpnja proslavlja svoju 20.tu obljetnicu utemeljenja. Trg koji će se izgraditi kroz ovaj projekt bit će kruna priče jer nas je ganga kroz stoljeća očuvala i svi ju prepoznaju,” rekao je Vukadin.

Učinkovitost i kreativnost pri osmišljavanju ovako vrijednog projekta posebno je pohvalila ravnateljica Agencije za ruralni razvoj Stella Arneri.  “Puno je razloga za biti ponosan danas i vama korisnicima projekta tako i nama iz Agencije. Republika Hrvatska je prvi puta zapravo upravljačko tijelo i to su za nas prvi koraci. Stoga je sva simbolika u tome da ste se vi kao korisnik prvi prijavili u naš informacijski sustav, vi ste među prvim projektima odabranim u tom prioritetu “turizam i kultura” i to od 57 projekata, kao visoko ocijenjeni. Posebno pohvaljujem ideju za očuvanje te nematerijalne baštine, a  to je i vrlo značajana investicijski projekt koji buhvaća i poboljšanje turističke infrastrukture na način da su ovdje predviđeni izgradnja trga te  pripadajuća zgrada. Agencija vam stoji na raspolaganju, a to što potpisujete ovaj ugovor znači zapravo kako ste dobar korisnik jer ste uspjeli sve one zahtjeve prema vama. Kako je Pleternica  izuzetno uspješna u privlačenju sredstava, drago nam je da je po prvi puta i korisnik naše Agencije za ruralni razvoj,” naglasila je ravnateljica Agencije Stella Arneri.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn