VUKOVARSKA BOLNICA – Sve je još uvijek tu, sav strah, bol i hrabrost

Datum objave: 18. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

VUKOVAR – U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada 1991. godine. Sve je tu – sav strah, bol, hrabrost.

Ovih dana mnogi su posjetili bolnicu kako bi se i na taj način poklonili žrtvama, ali to mjesto sjećanja previše je značajno da bi bilo samo dio prigode. Sve je tu – sav strah, bol, hrabrost. Multimedijski muzejski postav prikazuje ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. godine. Zidovi hodnika između stare i nove bolnice obloženi su keramičkim pločicama koje su korištene za zapisivanje dnevnih događaja bitke za Vukovar, s naglaskom na događajima u bolnici, a prostor atomskog skloništa, u ratu najsigurnijeg dijela bolnice, prezentiran je izgledom i funkcijom iz vremena bitke za Vukovar.

Na krevetima su stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije. Prikazani su različiti prostori improvizirane bolnice: šok-soba, soba za rodilje, trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostori za medicinsko osoblje, ljekarna, kuhinja i servisne prostorije – mjesta gdje je započinjao i završavao život, na udaljenosti od samo nekoliko metara. Svi bi trebali doći, vidjeti, osjetiti, jer u Vukovaru se stvarala Hrvatska.

TEKST: S. P.      FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn