VUKOVARSKA BOLNICA: Za one koji su tada izgarali za nas, za one koji to čine danas – ostanimo odgovorni!

Datum objave: 15. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

VUKOVAR – U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada 1991. godine. Sve je tu – sav strah, bol, hrabrost.Ovih dana, mnogi će poželjeti posjetiti i Vukovar i bolnicu, odati počast žrtvama. Ipak, možda se počast vukovarskim, ali i današnjim herojima koji za nas izgaraju u bolnicama diljem domovine može odati i tako da – ostanemo odgovorni.

Ovih dana mnogi će poželjeti posjetiti vukovarsku bolnicu kako bi se i na taj način poklonili žrtvama, ali to mjesto sjećanja previše je značajno da bi bilo samo dio prigode. Vukovar i vukovarska bolnica tu su, za sve nas, vječno. Čekat će nas.

A, sve je tu – sav strah, bol, hrabrost. Multimedijski muzejski postav prikazuje ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. godine. Zidovi hodnika između stare i nove bolnice obloženi su keramičkim pločicama koje su korištene za zapisivanje dnevnih događaja bitke za Vukovar, s naglaskom na događajima u bolnici, a prostor atomskog skloništa, u ratu najsigurnijeg dijela bolnice, prezentiran je izgledom i funkcijom iz vremena bitke za Vukovar.

Na krevetima su stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije. Prikazani su različiti prostori improvizirane bolnice: šok-soba, soba za rodilje, trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostori za medicinsko osoblje, ljekarna, kuhinja i servisne prostorije – mjesta gdje je započinjao i završavao život, na udaljenosti od samo nekoliko metara. U Vukovaru se stvarala Hrvatska i svi bi trebali doći, vidjeti, osjetiti. Ali, danas, kad za nas i naše najbliže u vukovarskoj i bolnicama diljem Hrvatske opet izgaraju brojne neimenovane heroine i heroji odajmo i njima počast – uz tihu molitvu, u dostojanstvu sjećanja i svjetlu svijeće – ostanimo odgovorni.

TEKST: S. P.      FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn