VOLONTERSTVO U ZAJEDNICI – Pleternica i Jakšić umreženi humanošću i zajedništvom

Datum objave: 10. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – U Jakšiću je održan zajednički projektni sastanak u sklopu programa “Volontirajmo, kreirajmo” kojeg provodi udruga Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Ukupna vrijednost programa je 9 tisuća eura a cilj je promoviranje i razvoj volonterstva u lokalnoj zajednici uz uključivanje škola i drugih institucija.

U sklopu dvogodišnjeg programa „Volontirajmo, kreirajmo“ udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica, u Jakšiću je održan zajednički projektni sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, ravnatelj OŠ fra Kaje Adžića Hrvoje Galić, ravnatelj OŠ „Mladost“ Jakšić Boško Obradović vršitelj dužnosti predstojnika Područnog ureda Požega Hrvatskog zavoda za socijalni rad Vjekoslav Potočanac, kao partneri na navedenom programu.

Ukupna vrijednost programa je 9 tisuća eura, a financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj programa je promoviranje i razvoj volonterstva osnivanjem Lokalnog volonterskog centra te uključivanje građana u volonterske aktivnosti organizacijom edukacija, aktivnom unapređenju partnerskih odnosa putem izrade zajedničke baze volontera.

Ciljane skupine programa su učenici OŠ fra Kaje Adžića Pleternica i učenici OŠ „Mladost” Jakšić, a programom su obuhvaćeni tako da izravno sudjeluju u programskim aktivnostima i uslugama pomoći u učenju (instrukcije) te provođenju humanitarne akcije „Pružimo ruku dobrote” kako bi se darovali učenici iz materijalno i socijalno ugroženih obitelji. Osim djece i mladih, izravni korisnici su i osobe starije životne dobi kojima će se pružiti volonterske usluge socijalnog karaktera (usluge prijevoza liječniku, na tržnicu, banku, zdravstvene radionice i sl.).

“Matica umirovljenika u Jakšiću broji jako velik broj korisnika koji su vrlo dobro organizirani te otvoreni za nove ideje. Vjerujem kako će ova pleterničko-jakšićka priča uspješno zaživjeti jer osim vrlo aktivne Matice umirovljenika, u Jakšiću postoji i Udruga Mladih koja je jednako tako spremna pomoći u podizanju kvalitete života svih sumještana.” naglasio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Pleternica koristi sve mogućnosti europskih i nacionalnih natječaja kako bi osigurala brojne mjere za treću dob. “Stvoriti aktivnu zajednicu u manjim sredinama je puno veći posao nego što je to u većim gradovima. No, dugi niz godina provodimo projekte socijalnog karaktera usmjerenih na treću životnu dob. Posebno me veseli ova suradnja jer želim da i budući korisnici u nama pronađu partnera te da se mogu osloniti na to da ćemo uvijek imati određene aktivnosti u kojima surađujemo,” rekla je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

TEKST: S. P./ Grad Pleternica             FOTO: Grad Pleternica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn