VLAKIĆI KOJI NIKAD NE KASNE – Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi postala Muzej vlakića

Datum objave: 14. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

ZAGREB – Muzej vlakića smješten u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, donosi umanjenu realnost u omjeru 1:87, a maketom svakodnevno prometuje više od 140 vlakova na čak 1.500 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra. Zagreb je među prvima u svijetu dobio ovaj izlagački raritet.

Pet godina marljivog maketarskog rada, obilje ljubavi prema tračnicama i svemu što po njima vozi, uz stalni posjet gostiju iz Hrvatske i svijeta, zanimanje turista od Čilea i Brazila do Japana i Novog Zelanda, rezultirali su da je Backo Mini Express – najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi (peta najveća u Europi), postao Muzej vlakića Zagreb.

Maketa je plod poduzetnika i inovatora Antuna Urbića Backa, koji je stvorio sa svojim timom pravi edukativno – prometni raritet ovog dijela Starog kontinenta, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i plod domaće pameti i inovacija.

Maketu postavljenu u Gundulićevoj ulici br. 4 u Zagrebu, posjećuju gotovo svi bez razlike u godinama, spolu, profesiji, nacionalnosti, a zajedničko im je jedno – ljubav prema vlakovima. Muzej vlakića prostire se na dvije etaže te na više od 350 četvornih metara zatvorenog prostora s velikim bogatstvom detalja stvarnog života u gradu Zagrebu, kroz priču o željeznici.

Muzej donosi umanjenu realnost u omjeru 1:87, a maketom svakodnevno prometuje više od 140 vlakova na čak 1.500 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra.

“Godišnje naš Muzej obiđe više od 20 tisuća posjetitelja, a radujemo se posebno djeci koja uz nas odrastaju baš kako raste i naš izlagački sadržaj. Posjetitelji vole vlakove, kod nas se zadržavaju u prosjeku od sat do sat i pol vremena, s ciljem naučiti puno toga korisnoga o maketarstvu, prometu, ali i ostalim sadržajima koje nudi naš jedinstveni muzej. Imamo i naš educirani maketarski tim koji pruža stručno vođenje obilaska i posjeta muzeja, upoznavajući sve posjetitelje s tehničkim, software-skim, maketarskim i željezničko – prometnim informacijama, po kojima je naš projekt poseban u ovom dijelu svijeta,” pojasnio je Antun Urbić Backo, vlasnik i idejni začetnik Muzeja vlakića Zagreb.

Posebna atrakcija Muzeja vlakića je, uz brojne umanjene detalje grada Zagreba, svakako na tri četvorna metra prostora postavljena Sljemenska staza, sa snijegom, skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Na maketi je dočaran i duh Adventa u Zagrebu pa je stalni postav Muzeja i mini klizalište s 20-tak klizača koji su uvijek u pokretu.

Uz domaće goste najviše posjetitelja Muzej broji iz družava u susjedstvu (Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), iz EU-a stižu gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Španjolske, Danske i Švedske, a od prekooceanskih država najviše ljubitelja mini – vlakova stiže u Gundulićevu br. 4 iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Japana, Koreje, Kine, Australije i Novog Zelanda.

TEKST: S. P. / S.D.         FOTO: Muzej vlakića

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn