VIŠEMILIJUNSKI PROJEKTI – U tijeku obnova zgrada Gimnazije i OŠ Lj. Gaja i radovi na sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole

Datum objave: 25. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je još uvijek nedefinirano na koji će način završiti aktualna školska godina, novogradiške će učenike u slijedećoj, 2020/2021. dočekati ” ušminkane i dotjerane” zgrade i sportska dvorana. Unatoč pandemiji koronavirusa, povoljni vremenski uvjeti iskorišteni su za radove na energetskoj obnovi zgrade Gimnazije, Osnovne škole “Ljudevita Gaja” i školskoj sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole.

Iako je i roditeljima i učenicima još uvijek nejasno kako će i na koji način završiti aktualna školska godina, ona slijedeća, 2020/2021. novogradiškim će školarcima u svakom slučaju ponuditi bolje uvjete i viši standard. Cilj je to aktualnih višemilijunskih projekata koje nije zaustavila ni pandemija koronavirusa. Vrijeme prisilne stanke kao i povoljne meteorološke prilike iskorištene su za dugo očekivanu energetsku obnovu zgrade Gimnazije, projekt vrijedna više od 5 i pol milijuna kuna koji sa 60 posto sufinancira Europska unija, a s preostalih 40-osnivač, Brodsko posavska županija. Uz kompletnu zamjenu vanjske stolarije, promjenu energenta na plin, energetska obnova novogradiške ljepotice, stoljetne zgrade gimnazije, donijet će i novu rasvjetu, zamjenu dijela električnih vodova, a u pojedinim će učionicama biti zamijenjeni i podovi.

I gradska Osnovna škola “Ljudevita Gaja” uskoro će dobiti novo, ušminkano lice zahvaljujući projektu energetske obnove zgrade vrijednom više od 7,5 milijuna kuna. Projektom je planirana toplinska zaštita vanjskih zidova deset centimetara debelim pločama mineralne vune kao i završnim zaštitnim slojem žbuke na bazi silikona. Na stropu prema grijanom tavanu predviđeno je postavljanje toplinske izolacije, polaganje tvrdih ploča na tlu, kao i ugradnja plinskih kondenzacijskih grijača koji će biti postavljeni na krovu školske građevine, za čije će se potrebe izvesti priključenje na distributivnu gradsku plinsku mrežu. Projekt zajednički sufinanciraju Brodsko-posavska županija i Europski fond za regionalni razvoj u omjeru 39:61 posto. Energetska obnova zgrade “prve gradske osnovne škole” trebala bi donijeti uštedu energije od 1.581,53 MWh godišnje, te smanjiti emisiju štetnog CO2 u zraku za 422,27 tona godišnje. Posljednjih nekoliko mjeseci aktivno se radi i na rekonstrukciji dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole, prostoru koji, uz srednjoškolce, koriste i brojni gradski sportski klubovi, idealnom za organizaciju niza manjih i većih kulturnih i glazbenih manifestacija.

TEKST: S. T.       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn