VIŠEMILIJUNSKA ULAGANJA U NOVOJ GRADIŠKI – Stižu ozbiljni i veliki projekti koji mijenjaju grad

Datum objave: 28. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

v2

NOVA GRADIŠKA – Što za Novu Gradišku konkretno znači, ovih dana, dodijeljena Odluka o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, pojasnio je gradonačelnik Vinko Grgić na tiskovnoj konferenciji sazvanoj s ciljem upoznavanja sugrađana s aktualnim i planiranim projektima u Gradu.

Između 80-ak malih hrvatskih gradova, Nova Gradiška bi, kao jedan od osam ukupno odabranih, mogla postati istinski generator razvoja, onako kako to u ostatku Europe manji gradovi uglavnom i jesu. Pitanje je, tek Odluke, jer, sve je ostalo spremno- i projektna dokumentacija i baza od 20-ak projekata ukupne vrijednosti 185 milijuna kuna, od kojih su neki u fazi realizacije, a neki samo što nisu počeli, i, što je najvažnije,  potvrda vodećih ljudi Ministarstva regionalnog razvoja kako je Nova Gradiška jedan od rijetkih gradova ozbiljno spremnih za takve korake. Odlučivat će se u Brusselesu, krajem godine, na rebalansu europskog proračuna. Rezime je to potpisane Odluke o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, s kojom je Novogradiščane “upoznao“ gradonačelnik Vinko Grgić na tiskovnoj konferenciji prvenstveno sazvanoj s ciljem predstavljanja rada Grada.

„ U bazi je 20-ak projekata s potpunom dokumentacijom  vrijednosti 185 milijuna kuna. Riječ je o velikim i ozbiljnim projektima –rekonstrukciji Trenove ulice vrijednoj 7,4 milijuna kuna,  ulice Mala s okolnim ulicama za što je potrebno 9 milijuna kuna, pa središnje gradske ulice Slavonskih graničara i rekonstrukcija i dogradnja gradskih bazena s izgradnjom parkirališta u Mlinarskoj ulici. Riječ je o projektima kandidiranim na Fond iz kog se može financirati čak 85 posto vrijednosti i koji će pomoći da nas, na primjer, bazen, košta nešto manje od 2 milijuna kuna, umjesto 15, koliko bi nas, uz, a kako drugačije, nego zaduživanje, koštao. Za taj projekt već je riješena i građevinska dozvola. Tu su onda, aplicirani na sredstva drugih Fondova, i projekt rekonstrukcije društvenog doma u Prvči, rekonstrukcija i dogradnja Sportskog centra „Ivo Petranović“ s kompletnim nogometnim stadionom, natkrivenim tribinama, tartan stazom, rasvjetom i semaforom, kandidirana je i energetska obnova klupskih prostorija, rekonstrukcija rukometnog stadiona koji postaje malonogometni centar na otvorenom za što upravo završavamo projektnu dokumentaciju. Obzirom da nam je želja, a planirano je tako i Strategijom razvoja, da Nova Gradiška osim pametnog grada, postane i sveučilišni grad, uz aktivne i stalne pregovore o još jednom studiju u gradu, u planu je i izgradnja studentskog kampusa, izgradnja knjižnice i centra kulture, ali i nakon dugo godina, Centra za mlade u prostoru adaptiranog „starog zatvora“, na mjestu kultne Ljetne pozornice. Tu je i projekt izgradnje ceremonijalne dvorane za sahrane na Gradskom groblju, Centar za razvoj i podršku, Stambena zajednica za odrasle osobe s autizmom, inforatozacija poslovanja mikro tvrtki s ISO certifikatom. Tu je i sjajan projekt izgradnje dječjeg interpretacijskog centra u okviru nove kurikularne reforme koja se provodi i u našoj Gimnaziji i za koji smo angažirali vrhunske stručnjake. Ideja je, uz centar, uklopiti i muzej učilišnog karaktera, što bi, Novu Gradišku učinilo itekako zanimljivom turistički-edukativnom destinacijom. „, „brifirao“ je novinare s opravdanim ponosom, prvi čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

„Puno smo napravili i vidimo da se rad isplati. Da na to nismo bili spremni, ovo ne bi dobili. Dok planirano nismo u potpunosti završili, nismo htjeli ići „ u javnost“, nego stvar diskretno pripremiti. Uspjeli smo zbog našeg rada i to je uspjeh mojih zamjenika, moj osobno i cijelog tima.“, zaključio je gradonačelnik Grgić.

Uz novi „izgled, profil i karakter“ grada, idu i nove navike, poput onih ekoloških, čiji je cilj i ušteda. Dokazuje to vrijednost  „zelenih“ projekata – projekt reciklažnog dvorišta vrijedan 6,3 milijuna kuna koji će Grad sufinancirati s 1,5 milijuna, nabava spremnika i opreme za kućanstva i zelene otoke, edukativni eko projekt u suradnji s gradskom osnovnom školom, nabava novih vozila za odvoz otpada, a onda i potencijalna punionica za električna vozila.  Uz projekte koji mijenjaju vizuru grada, ali i stvaraju nove kulturne i urbane navike njegovih stanovnika i vode brigu o okolišu, tu je i niz projekata od kojih bi koristi trebalo imati gospodarstvo, značajnih ulaganja u poduzetničku infarstrukturu Industrijskog parka, a onda i nekolicina komunalno infrastrukturnih koji će riješiti i dugogodišnji problem pitke vode-poput pročistača vode na lateralnom kanalu kod Prvče, vodospreme u Rešetarima i vodospremnika na Bačici.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn