VIRTUALNA IZLOŽBA – Zbirka vunenih prekrivača Gradskog muzeja Požega na eKulturi

Datum objave: 21. 3. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Portal eKultura središnje je mrežno mjesto koje osigurava pristup i pretraživanje postojećih digitalnih zbirki kulturne baštine Republike Hrvatske.

Zbirka vunenih prekrivača Gradskog muzeja Požega obuhvaća reprezentativan primjer tradicijskog tekstilnog rukotvorstva požeškog kraja koji se ogleda u vrstama vunenih prekrivača za krevet, klupu, kolijevku i klecalo, te njihovim iznimnim likovnim i etnografskim vrijednostima. Svečane primjerke vunenih prekrivača u požeškom kraju nazivaju šarenicama ili ćilimima. U zbirci se nalaze šarenice tkane na kvadrate, ćilimi tkani raznobojnom vunom u uzorku četvorina sastavljenih od prutaka, te šarenice ili ćilimi s podlogom u dvije nićanice na kojima su ukrasi izvedeni tkanjem zvanim ulagano ili vezom, s bogatim motivima (geometrijskim, zoomorfnim, biljnim, arhitektonskim, inicijalima ili imenima vlasnica, stihovima i godinom izrade).

Zbirka se nalazi na linku: https://ekultura.hr/item-sets/2838566/

Portal eKultura razvijen je u sklopu projekta eKultura „Digitalizacija kulturne baštine“, financiran sredstvima Europskog fonda.Projekt provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s partnerskim institucijama. Portal eKultura središnje je mrežno mjesto koje osigurava pristup i pretraživanje postojećih digitalnih zbirki kulturne baštine Republike Hrvatske. Zbirke predstavljene na portalu pohranjene su u baštinskim ustanovama na području Republike Hrvatske koje o njima stručno skrbe. Cilj je portala prikazati javnosti baštinu koju nasljeđujemo i prepuštamo na daljnju brigu novim generacijama.

TEKST: S. P.            FOTO: GMP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn