VINKOVO U STARCIMA – Kad za Vinkovo sunce sije, dobroga se vina pije

Datum objave: 22. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

STARO PETROVO SELO – Nadajući se plodnoj godini i dobrom urodu, zaštitniku vina i vinograda, svetom Vinku, među prvima su nazdravili Staropetrovoselci. Tradicionalna manifestacija organizirana je u Starcima, pitoresknom selu u kojem se, kažu znalci, nalaze neki od ponajboljih vinograda u ovom dijelu Brodsko posavske županije, u domaćinstvu Općine Staro Petrovo Selo, Župe Svetog Antuna Padovanskoga, mjesne Turističke zajednice i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

Čuvajući tradiciju, jer bolje da propadne selo nego običaji, označavajući istovremeno početak vegetacije i nove vinogradarske godine, blagdan Svetog Vinka, među prvima su u novogradiškom kraju, kako to već rade gotovo dva desetljeća, obilježili staropetrovselski vinari. U društvu prijatelja, uz toplinu vatre i zvuke tamburice, pune čaše i stolove, u Starcima, pitoresknom selu u kojem se, uz kapelicu koja nosi ime zapovjednog vinogradarskog svetca, nalaze neki od ponajboljih vinograda u ovom dijelu Brodsko posavske županije, u domaćinstvu Općine Staro Petrovo Selo, Župe Svetog Antuna Padovanskog, mjesne Turističke zajednice i Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko”.

Učinili su to onako kako to vinogradari rade oduvijek-svetom misom i svečanom ceremonijom, uz utvrđen obred blagoslova vinove loze, označavajući tako i novu sezonu vinogradarskih radova i početak orezivanja vinove loze. Jer, svaki pravi vinogradar na Svetog Vinka mora vinogradu u pohode. Manifestaciji koja polako, ali sigurno, postaje sve prepoznatljiviji brend staropetrovoselskog kraja, uz mnogobrojne vinogradare, voćare, zaljubljenike u kapljicu, nazočio je i čelni čovjek Općine, načelnik Nikola Denis, zadovoljan što Vinkovo u Starcima prepoznaje sve veći broj gostiju.

“Iz godine u godine, sve nas je više krajem siječnja u vinogradima. Potvrda je to kvalitete manifestacije, ali i sve razvijenije kulture vina, na čemu, prije svega, treba zahvaliti organizatorima, članovima mjesne Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko”. Uz bogatu gastronomsku ponudu, nadaleko poznato slavonsko gostoprimstvo, narednih godina, obzirom na reakcije posjetitelja, priču ćemo nastojati i proširiti, jer, pitoreskni kraj i ljepota sela Starci, itekako imaju turistički potencijal.”, istaknuo je, tom prigodom, načelnik Denis.

Zadovoljan je i predsjednik Udruge, Stjepan Pavlagić, jer, uz ugodna druženja, blagdan Svetog Vinka prilika je i za razmjenu iskustava, planiranje ovogodišnjih aktivnosti, te degustaciju.

“Nakon 15.godina postojanja udruge, mogu reći kako kvalitetu manifestacije prati i kvaliteta vina, a upravo to je ono najvažnije. Iako se ne možemo mjeriti s velikim igračima poput onih iz Kutjeva, mislim kako ni malo ne zaostajemo za vetovačkim ili vinarima iz Kaptola, što redovno potvrđuju i službene ocjene s natjecanja. U udruzi nas je trenutno 40-ak, polovicu čine vinogradari, a ostalo su voćari i ukupno obrađujemo oko 80 hektara. Od sorte, kao i u ostatku Slavonije, dominira graševina koju, najvećim dijelom prodajemo na kućnom pragu i po lokalnim ugostiteljskim objektima, zbog čega uglavnom nemamo problema ni s plasmanom.”, upoznaje predsjednik Pavlagić.

Uz ukusna vina, posjetiteljima je dobro sjeo i tek skuhani grah s kobasicama, a uz sjajne domaćine, za dobru energiju pobrinula se i ekipa Tamburaškog sastava Satir.

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn