VINKOVAČKE JESENI – Sve je spremno za olimpijadu tradicijske kulture!

Datum objave: 30. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

VINKOVCI – Napokon se Vinkovačke jeseni vraćaju u „staro normalno”. Slavonsko tradicijsko bogatstvo sjat će u punom sjaju od 9. do 18. rujna kada će Vinkovcima odzvanjati zvuci tamburice i pocikivanje snaša, a cijeli svijet vidjet će što to u ranu jesen ima ispod zlatnog slavonskog sunca.

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do početka jedne od najveće tradicijske manifestacije u ovom dijelu Europe. Epidemiološke mjere su popustile, organizatori bruse posljednje detalje i poručuju – Dođite nam u Vinkovce! Dođite na Vinkovačke jeseni! „Običaj je da početkom ljeta uputimo naše građane i njihove goste u sve što smo pripremili u ovoj olimpijadi tradicijske kulture, kada Vinkovci na deset dana postaju centar svijeta. Vjerujem da će Vinkovčani biti najbolji domaćini i da ćemo, nakon dvije godine korone, uživati u najljepšoj manifestaciji do sada”, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić.

Srce Šokadije kucat će i ovoga puta kroz folkloraše koji u petak 9. rujna otvaraju Županijsku smotru folklora. Do 15. rujna nastupit će pedesetak KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije, a sve je spremno i za Dječje jeseni 10. i 11. rujna kada će na starom mjestu – na Trgu Vinkovačkih jeseni biti održani Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina i Mimohod dječjih folklornih skupina u kojemu će prodefilirati 2500 malih nasljednika višegodišnje tradicije.

16. rujan rezerviran za Svečanost otvorenja uz izravni prijenos, dan poslije za početak Državne smotre izvornog Hrvatskog folklora, a nedjelja za Svečani mimohod s preko 75 KUD-ova i 30 zaprega. Bogata će biti gastronomska ponuda uz restoran na Slavonskom sokaku, a vinska karta nikad bogatija uz nezaobilazni Vinski šor. Prošle godine dodan je sadržaj za djecu, a Dvorište ideja u lapidariju Gradskog muzeja i ove će godine biti spremno svih deset dana. Novost ove godine je Bircuz u kojemu će gosti doživjeti pravi slavonski autohtoni sadržaj u izvornom ambijentu, uz rakiju, likere, vino, prirodne sokove, kruh i mast, domaću šunku, kulen i sireve.

U zabavnom dijelu nastupaju Neda Ukraden, Slavonske Lole, Minea, Lidija Bačić, TS Fijaker, Bosutski Bećari, Tamburaši na sokaku (od 9. do 18.9.), Hercensluš, TS Dike, Tamburaši za dušu, Najbolji Hrvatski tamburaši i Petar Grašo.

TEKST: S. P.                     FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn