VINKOVAČKE JESENI – Gotovo 3000 sudionika u Svečanom mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni

Datum objave: 18. 9. 2022. | Kategorija: Susreti

VINKOVCI – Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.

“Neka Svečani mimohod 57. Vinkovačkih jeseni krene!”, kako nalaže red i običaj, pozvao je u ime Grada domaćina vinkovački gradonačelnik na početak najraspjevanije folkloraške povorke u koju se danas, pod vedrim i sunčanim nebom, slilo preko 2500 sudionika, promotora hrvatske folklorne baštine. Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.

“Sudionici su stigli iz cijele Republike Hrvatske uključujući domaće županijske KUD-ove, goste iz svih županija, tri folklorne skupine iz susjedne BiH i po jedan KUD iz Rumunjske i Slovenije. Veliki broj ljudi što je uobičajeno za Vinkovačke jeseni”, ocjenjuje koordinator ovogodišnje povorke Ivan Lion.

Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje u mimohodu Jeseni jer on je kruna cjelogodišnjeg rada svakog folklornog društva. A najmlađi i najslađi sudionik danas je bio dvomjesečni Roko iz Otoka kojeg je lijepa baka Katarina odmah po rođenju upisala u KUD Josip Lovretić i povela na njegove prve Vinkovačke jeseni.

Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Naposljetku, uslijedila je atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, 50-tak ponosnih lipicanaca, njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i 30-tak svečano urešenih zaprega. Atraktivno, paradno i posebno za doživjeti gotovo 120 kićenih ljepotana kako okupljenom mnoštvu ponosno pokazuje svu gizdavost s patinom nekada teškoga rada, a danas isključivo timarenu ljubavi svojih vlasnika. I na kraju, kako bolje zaokružiti to sve zajedništvo nego se uhvatiti ruku preko ruku u jedinstveno šokačko kolo folkloraša i gledatelja. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.

IZVOR: Vinkovačke jeseni press

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn