VINCELOVO U POŽEGI – Tradicionalna manifestacija koja spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku

Datum objave: 18. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Zahvaljujući manifestaciji “Zeleno-plavo” koja se 13. godinu zaredom održava uz tradicionalno požeško Vincelovo i na jedinstven način spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, Požega je i ove godine središte nacionalnog eno i gastro bogatstva. Na središnjem Trgu Sv. Trojstva, uz vincelovsku vatru, mirisnih i ukusnih specijaliteta i tekućih osvježenja nije nedostajalo zahvaljujući domaćinima, ali i gostima koji su došli u rekordnom broju.

“Zeleno-plavo” manifestacija je koja se održava u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega, a ove godine pozivu da promoviraju hrvatske autohtone proizvode, tradiciju i običaje odazvalo se oko 300 sudionika, obrtnika iz kontinentalne i jadranske Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. Bogati program na središnjem požeškom trgu započeo je, po tradiciji, paljenjem vincelovske vatre uz zelene i plave specijalitete te plemenitu kapljicu.

Požežane i njihove goste, koji su kroz projekt “Zeleno-plavo” došli promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga pozdravili su prigodnim riječima predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

“Ovime dokazujemo snagu obrtništva i njegov doprinos u razvoju gospodarstva te nužnost povezivanja zelene i plave Hrvatske uz promoviranje vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga te povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u turizmu,” naglasio je predsjednik OK Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk.

“Okupili smo se kako bi proslavili Vincelovo, ali i pokazali što se može kada se udruže Slavonija i Dalmacija. Kada se udružimo, onda je Hrvatska snažna, onda je bogata i neovisna. Cilj nam je proizvod Slavonije plasirati na Jadran i to je pravo spajanje zelenog i plavog,” rekao je između ostalog požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Bogati resursi koje ovo područje ima neosporni su, no nužna je kvalitetnija nadogradnja cijelog sustava kako bi to bogatstvo imalo i ekonomske učinke. Na tragu tih nastojanja i današnja je manifestacija, a Grad Požega prepoznao je potrebe svojih obrtnika i OPG-ovaca, naglasio je ovom prilikom požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

“Slavonija ima mnogo toga i zajedno možemo turističku ponudu učiniti još kvalitetnijom.Ovdje su izvrsna vina, izvrsna gastro ponuda ali i izvrsni ljudi. To je resurs koji nam nitko ne može osporiti, to smo pokazali i u Slavoniji i u priobalju. Ali mi moramo te dvije izvrsnosti povezati na kvalitetniji način, moramo nadograditi suradnju i dati podršku svima koji se žele baviti u turizmu, posebice u Slavoniji,” rekao je gradonačelnik.Shvatili smo da imamo resurse koji mogu dati rezultate 365 dana u godini, a Grad Požega pri tom daje bezrezervnu podršku. U 2018/2019 godini isplatili smo pola milijuna kuna samo za poticanje razvoj smještajnih kapaciteta i pripadajućih djelatnosti. Prepoznali smo te potrebe i potpora smo svi projektima koje naši obrtnici i OPG-ovci žele realizirati. Stojimo iza njih, ne samo novcem, Grad Požega podrška im je i kao institucija, kao lokalna samouprava spremna na partnerstvo,”rekao je gradonačelnik Puljašić.

Prigodnim riječima obratio se i pomoćnik ministra turizma Robert Pende, a manifestaciju je otvorio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. “Zelena i plava brazda moraju se spojiti kako bi kroz turizam imali izvoz na kućnom pragu,” naglasio je Ranogajec. U sklopu manifestacije „Vincelovo u Požegi“ održan je forum na temu „Obrazovanje – ključ uspjeha u turizmu“ kojemu je prethodilo potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske obrtničke komore i Veleučilišta u Požegi.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn