VINCELOVO U KAPTOLU – “Vinograd zahtijeva puno ljubavi, a ljubavi nema bez žrtve”

Datum objave: 21. 1. 2017. | Kategorija: Susreti

n

KAPTOL – Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „VINO KAP“ iz Kaptola, početak vinogradarske godine proslavili su onako kako nalaže tradicija – rezidbom i blagoslovom vinograda za rodnu i plodnu godinu.

Početak je to vinogradarske godine, ali i službeni početak ovogodišnjih aktivnosti udruge s 200-njak aktivnih članova, uglavnom malih vinara hobista, ali i 350 hektara vinograda. „Ovogodišnje Vincelovo, u skladu s kalendarom, pod snijegom, za razliku od nekoliko prethodnih godina u kojima nas je grijalo 16 stupnjeva, simbolično najavljuje dobru godinu, jer snijeg će „odraditi svoje“. I mada vinogradari i vinari nisu adekvatno plaćeni za svoj trud i mada su otkupne cijene iznimno niske, čini se kako postajemo svjesni potencijala prostora na kojem živimo, kao i mogućnosti plasmana vlastitih kvalitetnih proizvoda. Zbog toga je i Vincelovo, uz rezidbu i blagoslov vinograda, prilika za razmjenu iskustava, degustaciju „nektara“ koji nas prati i u trenucima tuge i u trenucima radosti, ali i neformalno druženje uz iće i piće.“, rekao je, zahvaljujući čelništvu općine na financijskoj i logističkoj podršci, domaćin, predsjednik Udruge „VINO KAP“ Ferdinand Novak.

nn

„Obzirom na naklonost prirode ovom kraju, ali i činjenicu kako najveći dio stanovništva Kaptola živi od proizvodnje vina i grožđa, tradicija nalaže da Vincelovo obilježimo kako doliči.“, rekao je, ponosan na udrugu čije je osnivanje inicirala Općina, prvi čovjek Kaptola, načelnik Mile Pavičić.

nnn

„Osim toga, riječ je o udruzi koja je proteklih godina značajno učinila na podizanju kvalitete proizvedenog vina, ali je, i u odnosu na brojne druge slične, specifična po činjenici da veliku pažnju poklanja edukaciji, stručnim predavanjima, ekskurzijama, kao i redovnim degustacijama. Jer, jedino ćemo tako vlastitim proizvodima moći postati konkurentni na europskom tržištu, ali i vratiti poljoprivredi status koji joj je nekada pripadao. Znajući kako bez kontinuiranog ulaganja u vlastito znanje i edukaciju nema ni napretka, još smo prije 10 godina Savjetodavnu službu „doveli“ u Općinu, kako bi njihovi stručnjaci bili na usluzi mještanima i proizvođačima. Na sreću, postaje toga svjestan sve veći broj poljoprivrednika, jer svaki, iole ozbiljan proizvođač zna kako bi bez struke, uz nove tehnologije, nove zakone, ali i nove trendove, nemoguće bilo uspjeti. Zbog svega toga, ali i činjenice kako je zemlja naš jedini resurs, vjerujem kako poljoprivreda ima budućnost. Osim toga, kao ratar, svjestan sam i brojnih nezakonitosti na tržištu i činjenice kako treba uvesti red, što bi nadam se, mogao najavljeni zakon o poštenoj trgovačkoj praksi.“, rekao je načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić.

DSCN5972

Znajući da „vinograd zahtijeva puno ljubavi, a ljubavi nema bez žrtve“, kako je u blagoslovu vinograda podsjetio župnik kaptolačke Župe Svetog Petra i Pavla Josip Klarić,  očekujući dobru godinu Svetom su Vinku nazdravili i trsove orezali  ovogodišnji Kum Udruge „Vino kap“, Josip Pranjić, predsjednik Ferdinand Novak i načelnik, Mile Pavičić. Vincelovu u Kaptolu uz brojne je mještane, male vinare, prijatelje udruge i vinoljupce, nazočio i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn