VINCELOVO U KAPTOLU – Na spomen svetom Vinku, u čast tradiciji

Datum objave: 18. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „VINO KAP“ iz Kaptola, početak vinogradarske godine proslavili su onako kako nalaže tradicija – rezidbom i blagoslovom vinograda za rodnu i plodnu godinu. Unatoč temperaturnim minusima, tradicionalno Vincelovo u Kaptolu ponudilo je toplu domaćinsku atmosferu i okupilo mnogobrojne domaće i “gostujuće” vinare pristigle iz cijele Slavonije, pa i dalje.

Na spomen Svetom Vinku, u čast tradiciji, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino kap” iz Kaptola, početak vinogradarske godine proslavili su onako kako se to radilo oduvijek- rezidbom i blagoslovom vinograda. Tradicionalno Vincelovo u Kaptolu, manifestacija nadaleko poznata po dobroj energiji, ponudila je, unatoč temperaturnim minusima, domaćinski toplu atmosferu i okupila mnogobrojne mještane, domaće i “gostujuće” vinare, prijatelje pristigle iz Rovišća, Zagreba, Osijeka, Našica, Mađarske. Uz vincelovsku vatru, iće, piće i ugodna druženja, bila je to i prilika za razmjenu iskustava i degustaciju nektara koji nas prati u svim radosnim i tužnim životnim trenucima.

Jer, kako je rekao pozdravljajući goste i domaćine, čelni čovjek Požeško slavonske županije, župan Alojz Tomašević, “Vincelovo je vrijeme radova u vinogradu, ali i vrijeme zajedništva i prijateljstva, koje se, dobro je poznato, lakše sklapa uz dobru Graševinu, a gdje je vino, tu je i pjesma i promocija vinogradarstva, tradicije, kulture i turizma i prilika da svima pokažemo bogatstvo Slavonije.”, rekao je župan Tomašević.

Poklonike fine kapljice, u ime domaćina, pozdravili su i predsjednik Udruge Vino-kap, Ferdinand Novak i načelnik Općine, Mile Pavičić, poželjevši svima da s Vincelova u Kaptolu ponesu lijepe uspomene.

Znajući da „vinograd zahtijeva puno ljubavi, a ljubavi nema bez žrtve“, očekujući rodnu i plodnu godinu, nakon blagoslova župnika, Svetom su Vinku nazdravili i trsove orezali ovogodišnji Kumovi, a Vincelovu u Kaptolu nazočio je i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn