VEŽI SE BEZ IZGOVORA – Pametni znaju čemu služi pojas: čuva život i 130 eura!

Datum objave: 14. 1. 2023. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Policijski službenici na području PU požeško-slavonske danas su pojačano provodili nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. Akcija je pokazala kako većina vozača i putnika znaju značaj sigunosnog pojasa pa se nisu dijelile kazne već – osmijesi i prigodni pokloni.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske provodi se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni su koristiti pojas. S obzirom na pogrešan stav dijela sudionika u prometu koji ne koriste pojas na stražnjim sjedalima, posebno je naglašena upravo nužnost korištenja pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni. Jer, pojas čuva i vašu glavu i glavu vaših suputnika, naglasila je voditeljica Službe za javni red i sigurnost Ivana Radić koja je s glasnogovornicom PU Požeško-slavonske Nikolinom Janković pratila današnju akciju.

“Tijekom prošle godine imali smo ukupno 1147 utvrđenih prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, za koje zakon predviđa kaznu od 130 eura. Danas želimo osvvijestiti naše sugrađane koliko je bitno koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima, s naglaskom na stražnja sjedila jer imamo informacije s terena da osobe, osobito mlađe populacije nisu upoznate kako je i to zakonom propisano i obavezno. Isto tako, određene ankete pokazuju kako se svega 15 posto osoba veže na stražnjem sjedalu.”

” Tijekom prošle godine imali smo četiri osobe teško tjelesno ozlijeđeno te osam osoba lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama za koje smo utvrdili da nisu koristili sigurnosti pojas. Godine 2012. od ukupno pet smrtno stradalih osoba za dvije osobe utvrđeno je da nisu koristile sigurnosni pojas,” rekla je voditeljica Službe za javni red i sigurnost Ivana Radić.

“Pozivamo sve naše sugrađane da pokušamo osvijestiti koliko je bitno vezati se na straženjem sjedalu jer prilikom prometne nesreće, prilikom kočenja, dolazi do raznih situacija i te osobe, ako se nisu vezale na stražnjim sjedalima, mogu ugroziti ne samo sebe već i osobe na vozačkom i suvozačkom mjestu” dodala je Radić  Današnja akcija protekla je u dobrom raspoloženju jer vozači i njihovi putnici pokazačli su kako znaju čemu služi pojas, a dobro znanje policija je nagradila prigodnim poklonima.

Tijekom vikenda policijski službenici će sankcionirati i ostale teže prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno pretjecanje, vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilima, nepropisno korištenje mobitela i dr.

TEKST: Sanja Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn