VELIKI USPJEH – Slavonski film “Adam” prepoznat u svjetskim krugovima

Datum objave: 06. 10. 2020. | Kategorija: Kultura

OSIJEK – Upornost i vjera u vlastite talente uvijek pronađe svoj put do uspjeha. Film “Adam” prepoznat je u svjetskim krugovima te će biti prikazan na Barcelona Film Festivalu, festivalu nezavisnog filma – istaknuo je danas redatelj prvog slavonskog igranog filma Mario Šulina, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma.

Radnja filma “Adam” smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori), istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u datim okolnostima, pokušava voditi normalan život. “Kada živite u maloj sredini, često postoji jedan obrazac normalnog i sve što se tu ne uklapa izloženo je podsmijehu, ogovaranju, zadiranju u privatnost. Otprilike se s tim morao boriti i Adam, kojemu je to posebno teško s obzirom na sve druge životne probleme. Film je to protiv predrasuda sredine, protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim,”dodaje redatelj Mario Šulina te objašnjava kako su reakcije publike na pretpremjerama filma više nego pozitivne.

“Film “Adam” je ugledao svjetlo dana bez financijske podrške ijedne institucije i dokaz je da se uz puno truda, rada, zalaganja te uz jasnu viziju može prenijeti snažna poruka, ostaviti pečat jednog teškog vremena iz naše bliske prošlosti,”zaključuje Šulina. “Adam” je prvi u cijelosti slavonski film, glumačka postava je iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, iz osječke Dramske akademije i osječkog HNK, a sniman je na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„ADAM“ je priča o ocu i sinu u vremenu svježega poraća u Hrvatskoj. Otac istinski ratni heroj, i sin, jedino što on ima, žive u neimenovanom slavonskom selu u Hrvatskoj. Adam je preživio ratni pakao i pati od PTSP-a, na sebi svojstven način odgaja sina i čini sve kako bi nastavio živjeti životom dostojnim čovjeka. Tu činjenicu mještani sela ne prepoznaju i na njega gledaju kao na čudaka, nedruštvenu nakazu čiji bi život preispitali. Sumnja sumještana uvodi Adama u velike probleme, a njegovo nastojanje da se othrva teškoćama, napadima na sebe i svoju privatnost ubrzo kulminira.

Uloge: Zdravko Šinjori, Antonio Starinec, Jasmin Novljaković, Vjekoslav Janković, Antonio Jakupčević, Marija Mrvičin, Vesna Šinjori, Snježana Puljić, Antun Brajković, Željko Mrvičin, Danijela Ištaković, Slavica Varga, Nikolina Benačić, Zvonimir Šinjori, Dejan Pejić, Anica Prošenski, Ružica Jurčević, Đuro Perković, Katica Štefančić.

TEKST: S.P/icv.com.hr       FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn