VELEUČILIŠTE U POŽEGI – Otvorena vinoteka, jedinstvena u Hrvatskoj

Datum objave: 21. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U okviru obilježavanja 22. obljetnice osnivanja Veleučilišta u Požegi danas je održano svečano otvorenje prodavaonice vina u samom središtu grada u Cehovskoj ulici u Požegi. Vinoteka jedinstvena u Hrvatskoj, na svojim policama nudi vina nastala u sklopu veleučilišnog nastavnog objekta na padinama Papuka kraj Podgorja.

Simbolično, svečanost otvaranja prostora u središtu grada koji će još dostupnijima učiniti vrhunska vina, ali i biti nova nastavna baza požeškoj visokoškolskoj ustanovi. Organizirana je baš 21. svibnja, na dan kada je Vlada RH prije točno 22 godine donijela odluku o osnivanju Veleučilišta.

Uz domaćine, dekana Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislava Miličevića i predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta, rektora Sveučilišta u Osijeku prof .dr. sc. Vladu Guberca, svečanost su svojim dolaskom uveličali gradonačelnik Požege Darko Puljašić sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, prvi kum veleučilišnom vinu i donedavni predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za umjetnost kulturu i međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja, saborska zastupnica u miru, dugogodišnja predsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta Marija Bajt, te brojni drugi uzvanici.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta prof. dr. sc Vlado Guberac koji je istaknuo izvrsnost požeške visokoškolske ustanove. “Svjedoci ste da je Veleučilište u Požegi nedavno prošlo reakreditaciju od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Zahvaljujući donedavnom predsjedniku Upravnog vijeća profesoru Šubariću i članovima akademske zajednice kako Požege, tako i Osijeka, podigli smo kvalitetu na jednu višu razinu, a ta reakreditacija završila je tako da je Veleučilište u Požegi najbolje ocijenjeno veleučilište u Hrvatskoj. Drago mi je da Veleučilište ide dobrim putem te da uz Studentski dom kao logistiku, radi na kvaliteti i podizanju standarda nastave i istraživačkog rada. Vjerujemo kako će uskoro biti upisano i u Upisnik znanstveno-istraživačkih institucija. Uz sve što dekan sa suradnicima radi, ova prodavaonica vina u centru Požege još jedan je korak naprijed,” rekao je Guberac.

Prodavaonicu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.”Hvala gospođi Bajt na trudu pri osnutku, hvala Upravom vijeću koje je sačuvalo naše veleučilište, a dekanu hvala što je “stisnuo gas” i što je sada vidljivo kako ovo požeško Veleučilište s njim i s ovim Upravnim vijećem ima sjajnu budućnost. Ovo je prava potvrda, jer u zadnjih godinu dana grad Požega i Veleučilište opet dišu istim ritmom, opet smo ono što smo bili i što trebamo biti – u zajedništvu – jer ovo Veleučilište jedna je od najvažnijih insitucija u gradu Požegi,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

“Učinili smo ovaj iskorak kroz 15 sorti koje su svaka za sebe različite i rezultat su rada naših profesora i studenata. S tim smo jedinstveni u Republici Hrvatskoj, a uvjereni smo kako će, uz prezentacijsku vrijednost, ovo biti i doprinos gradu u turističkom smislu,” naglasio je prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi Berislav Andrlić.

Gradonačelnik Puljašić i prof. dr. sc. Drago Šubarić koji je ujedno i prvi kum veleučilišnog vina prvi su ušli u vinoteku te obavili i prvu kupnju. “Ova trgovina veliki je korak za Veluečilište u Požegi jer objedinjuje sve djelatnosti Veleučilišta – i nastavnu i stručnu i znanstvenu, ali i onu društvenu ulogu veleučilišta koje je na određeni način utječe i na gospodarski razvoj pa i na umjetnički, na sve vidove života. Kum sam vrhunskom vinu čija je loza došla u podneblje dobre klime, među ljude koji imaju znanje i strast kako bi proizveli ovu dragocjenu kapljicu te ponudili svima na uživanje. Živjeli,” rekao je kum Šubarić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn