VAŽNO: Savjeti i preporuke za siguran dom u sezoni grijanja
POŽEGA – Važno brinuti o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka
U ovo doba godine, u sezoni grijanja, dolazi do povećane opasnosti od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Naime, riječ je o plinu koji je poznat i kao „tihi ubojica“ jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti.
Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva obavezno se moraju servisirati i to trebaju učiniti ovlašteni stručni serviseri jer će se tako povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva – upozoravaju iz PU požeško-slavonske.
Pregled dimnjaka potrebno je obaviti barem jednom godišnje, a pregled obavljaju također ovlaštene i stručne osobe, dok je izvanredni pregled dimnjaka potrebno provesti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.
Ključni savjeti i preporuke
-redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
-provjerite postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila, koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese;
-redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice;
-ako koristite plinski bojler, ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati kako biste spriječili neželjene posljedice;
-obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;
-instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
-zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;
-redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
-nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.
Obavezno pozovite dimnjačara:
-ako dimnjak dobro “ne vuče”;
-ako se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova;
-ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi – takav problem može biti povezan s dimnjakom;
-ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega;
-provjerite ima li vaš dimnjak građevinska oštećenja i je li dimnjak izveden građevinski ispravno;
eventualnu rekonstrukciju dimnjaka ili dogradnju plinskih instalacija prijavite ovlaštenom distributeru plina i vašem dimnjačaru.
Moguća opasnost od požara:
-ne palite krute energente u kućištima za gorivo;
-prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari);
-očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta;
-u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti gorivog materijala;
-tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade;
-plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali;
-plinske boce nemojte držati u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično)
-ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin;
-električne grijalice i žarulje, koje koristite za zagrijavanje prostora, dovoljno udaljite od zapaljivih materijala;
-iz prostora kotlovnice uklonite sav zapaljivi materijal.
TEKST: S. Pok FOTO: S. Pok