VATROMET KULTURE – Stigli „Superjunaci“ i oduševili novogradiške osnovnoškolce

Datum objave: 10. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

pou

NOVA GRADIŠKA  – U okviru „Vatrometa kulture“, jedinstvenog projekta Pučkog otvorenog učilišta Relković čiji je cilj kazališno, glazbeno i likovno opismenjivanje djece i mladih, stigli su „Superjunaci“, kazališna predstava Tetra „Poco Loco“ iz Zagreba i Kazališne družine „Pinklec“ i oduševili novogradiške osnovce.

Zahvaljujući „Vatrometu kulture“, najmlađi Novogradiščani, polaznici vrtića i osnovnih škola, posljednjih su mjeseci česti gosti Doma kulture. I po prvi puta, na pravi način, i istinski konzumenti kulture. Jer, kulturu treba poznavati, u njoj znati sudjelovati i naučiti je primati. Uz kazališno, glazbeno i likovno opismenjivanje djece i mladih, upravo je to cilj jedinstvenog projekta Pučkog otvorenog učilišta Relković, priče koja će u šest mjeseci obuhvatiti oko 1200 „korisnika“, pridonoseći tako razvoju i edukaciji publike, ali i omogućivanju konzumacije vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike.

Od mjeseca siječnja do danas, najmlađi novogradiški fanovi kulture, zahvaljujući „Vatrometu kulture“ imali su priliku vidjeti i sudjelovati u edukativnolikovnoj radionici za starije vrtićke skupine uz stručno vodstvo dviju umjetnica, posjetiti izložbu akademskog slikara Tomislava Šilipetra , naučiti osnove slikarstva i uživati na dva klasična koncerta u izvođenju vrhunskih hrvatskih glazbenika .

pou44

Nakon likovne i glazbene edukacije, za onu dramsku, ovih se dana pobrinula kazališna predstava „Superjunaci“ nastala u koprodukciji zagrebačkog Tetra „Poco Loco“ i Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca, kreacija nekoliko suvremenih argentinskih umjetnika. Zanimljiva je to i zabavna priča koja parafrazira filmove i crtiće o superjunacima uz koje odrastaju današnji klinci, stvarajući tako, tanku granicu između igre i stvarnosti, borbe i plesa, s jasnom porukom i glasnim NE nasilju, jer, supermoći koje spašavaju živote su dijalog, stvaralaštvo, ljubav i poštovanje, predstava koju su s oduševljenjem prihvatili novogradiški klinci. “Vatromet kulture“ do službenog će projektnog kraja, novoj, mladoj kulturnoj publici ponuditi još jedan istinski doživljaj- edukativno-kreativnu dramsku radionicu pod stručnim vodstvom mr.sc. Nikice Viličića, financiranu sredstvima Ministarstva kulture RH. Krajnji cilj radionice je predstava- u izvođenju polaznika, s datumom premijere zakazanom uz hvaljenu novogradišku Smotru stvaralaštva djece i mladih.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn