VALENTINOVSKA PJESNIČKA VEČER U POŽEGI – “Najljepši stihovi o ljubavi su oni koje upućuje voljena osoba”

Datum objave: 13. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Sinoć se u prostorima Gradske knjižnice Požega u organizaciji ogranka Matice hrvatske održala Valentinovska pjesnička večer pod nazivom “Nazirem tvoje lice u svim bojama svemira”, a predstavljena je poezija pjesničkog para Lane Derkač i Davora Šalat.

Srdačnu dobrodošlicu okupljenima uputila je predsjednica ogranka Matice hrvatske u Požegi Ljiljana Marić dok je moderatorica ove večeri bila Blanka Đimoti Zima iz OŠ D. Cesarića. Koliko je ljubav utjecala na ljubavnu poeziju koju piše, Lana Derkač kaže: „ Ljubav je jednim dijelom utjecala na naš izričaj zato što imamo samo jedan dio ljubavnih pjesama, većina ipak nije takva. No, smatram da je ovaj ljubavni dio itekako važan.“ Dok Davor Šalat na isto pitanje odgovara :„ Mislim da je ljubav dosta utjecala zbog toga što su nam se i pjesme počele drugačije formirati, drugačijeg su raspoloženja, možda su mekanije i toplije, i one pjesme koje nisu izričito ljubavne, a tako i ove koje su izričito ljubavne.“

Kao jedini ljubavni par u pjesništvu, kažu, zajedno komentiraju uratke što im puno pomaže jer onaj drugi uvijek bolje vidi “slabu” stranu. Sinoć su predstavili samo ljubavnu poeziju, ali i onu u kojoj se spominje partner. Tako su na ovoj Valentinovskoj večeri prikazane fotografije iz zajedničkog života i velikog broja putovanja po svijetu.

U zadnje vrijeme Davor Šalat napisao je pjesme gdje je Lana izričito prisutna te dodaje: „Počelo nam se događati da nam se teme miješaju i recimo, ako smo u nekoj zemlji na putovanju, onda nam se ti motivi s putovanja znaju miješati i možda nekakva raspoloženja nam postaju sličnija tijekom godina.“ Davor Šalat, zadnjih nekoliko godina bavi se književnom kritikom a za kraj dodaje da njegova nova knjiga poezije, nakon deset godina od zadnje knjige, pod imenom „Zvijezde, davna lica spašenih“ ubrzo izlazi u nakladničkoj kući Fraktura.

Lana Derkač naglasila je kako je ljubav važan motiv koji spaja unutrašnji svijet, svijet intime sa vanjskim svijetom koji je suroviji i obuhvaća ono što vijesti donose kao na nekakvoj traci i često upada u obiteljski život poput malih bombica. Ideje za tekst dobiva iz svakodnevnog života te ih piše na različitim mjestima a trenutno, iako još radi na njima ima spremnu zbirku pod naslovom „Hotel za mrtve“ za koju je dobila potporu od Ministarstva kulture.

TEKST: A. Nedela      FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn