UZORNA I ZLATA VRIJEDAN – Ivica i Marica na slavonski način

Datum objave: 16. 8. 2015. | Kategorija: Lifestyle

DSC06702

GRABARJE  – Iako je svako obiteljsko gospodarstvo jedinstveno na svoj način, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ribičić iz Grabarja po mnogo čemu je doista posebno. Ova godina za obitelj Ribičić prava je natjecateljska. Marija Ribičić, mlada gazdarica  kao najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije predstavljat će svoju županiju na državnom natjecanju, a cijelo gospodarstvo našlo se u konkurenciji 21-og OPG-a u Hrvatskoj, za izbor najboljeg poljoprivrednog gospodarstva u 2015. godini u sklopu projekta “Zlata vrijedan” kojega provode Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu baš kao i projekt “Zlata vrijedan” za cilj imaju  promoviranje života na selu, te poljoprivredne proizvodnje kroz pozitivne primjere uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Marija i Ivica pravi su izbor. Njihova goveda višestruko su nagrađivana na natjecanjima, a oni, zajedno sa svoja tri sina aktivni su članovi KUD “Poljadija” gdje je Ivica predsjednik, a Marija često osvaja lente na izborima najljepših snaša. “Ponosna sam majka tri sina, bavimo se uzgojem stoke, radimo sir i kulen. Teško je biti žena na selu danas, treba to sve uskladiti, djeca su tu i ima dosta obaveza. U pola šest se ustajemo i imamo cijeli dan posla. Sretna sam i ponosna zbog ove osvojene titule najuzornije seoske žene u našoj županiji, ali sretna sam i što ljudi prepoznaju značaj mladih seoskih žena. Sve manje je onih koji žele živjeti ovim načinom života i svaka prezentacija je doista dobrodošla,” kaže Marija.

nn

Posljednjih osam godina gospodarstvo Ribičić uglavnom se bavi stočarstvom. “Imamo 50-ak goveda,  isto toliko svinja i radimo 50 jutara zemlje, nešto svoje nešto u zakupu. Moji se jesu bavili poljoprivredom no ne na takav način kao što se mi sad bavimo. To je bilo jedno klasično seljačko gospodarstvo s dvije ili tri krave, no danas nam je to osnovni izvor prihoda i moramo se malo više posvetiti tome, zato to i razvijamo. Ciljevi nam nisu megalomanski, težimo kvaliteti i imamo kvalitetu. Što god da radimo radimo s ljubavlju, tako i te junice koje smo odgajali i od njih stvarali rasplodna grla, višestruko su nagrađivane na stočarskim izložbama što potvrđuje kontinuiran rad i razvoj. U budućnosti bi željeli, obzirom da  njegujemo tradiciju i da proizvodimo domaći sir i kulen, da to prodajemo na svom obiteljskom gospodarstvu. Znači da kroz tradicionalne proizvode od mlijeka i mesa, gastronomsku ponudu i prezentaciju, uz ručne radove kojima se žena bavi sve stavimo na jedno mjesto- u jedno seosko gospodarstvo otvoreno gostima te da na taj način oplemenimo ovaj naš kraj,”.

DSC006481

“U našoj obitelji četiri su generacije. Ima nas tri Marije, stara baka, svekrva i ja – svi se slažemo, radimo organizirano i podržavamo jedni druge u poslovima, u očuvanju tradicije i planovima za budućnost. Najvažnije je da si čovjek posloži dan, s čime će krenuti od jutra. Dobra organizacija i razumijevanje su najvažniji, a ponosni smo kada drugi prepoznaju naš trud i rad,” kaže Marija. “Da, uvijek kažemo „gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna“. Ako se držimo tog recepta, ima prostora za svakoga, za sve želje i aktivnosti,”dodaje Ivica.

Izbor za najbolji OPG Hrvatske održat će se 11. rujna u Drinovcima kod Drniša, a izbor za najuzorniju  hrvatsku seosku ženu u Vukovarsko- srijemskoj župniji u mjestu Đurići. Ribičići su spremni za izazov, a spremne su i vrijedne rukotvorine,d ragocjene nošnje i slavonske delicije s kojima će predstaviti svoja postignuća, obitelj i svoj zavičaj. Svaka čast i sretno!

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn