UZ VINCELOVSKE PROSLAVE – Policija upozorava: kad piješ, ne vozi!

Datum objave: 17. 1. 2020. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – U noći sa subote na nedjelju, 18./19. siječnja, u koordinaciji sa Policijskim upravama brodsko-posavskom i osječko-baranjskom na području naše Policijske uprave požeško-slavonske provodit će se koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola u organizmu vozača.

U povodu blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, u predstojećem razdoblju slijede tradicionalne proslave Vincelova. Kako će se na nekoliko lokacija organizirati razne manifestacije od blagoslova vinograda do glazbenih događaja i sličnih aktivnosti očekuje se veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske i inozemstva koji će u ovih nekoliko dana posjećivati događanja i boraviti na području Požeško-slavonske županije. Proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića uz očekivano pojačan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik na prometnicama, stoga upozoravamo vozače da prilagode brzinu stanju i uvjetima na kolniku, te da ukoliko konzumiraju alkoholna pića ne sjedaju za upravljač osobnog automobila, kaže glasnogovornica policije Nikolina Janković.

“Podsjećamo da je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g /kg) te da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje. Ovisno o stupnju alkoholiziranosti, vozaču koji upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, može biti izrečena novčana kazna od 500,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom od jednog do 12 mjeseci i izricanje do šest negativnih bodova. Za počinitelje koji dva ili više puta pravomoćno počine najteže prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola predviđeno je i privremeno oduzimanje vozila. U slučaju da je vozač počinitelj prometne nesreće pod utjecajem alkohola navedene kazne se uvećavaju do 2.000,00 kuna,” naglasila je glasnogovornica Janković.

U noći sa subote na nedjelju, 18./19. siječnja, u koordinaciji sa Policijskim upravama brodsko-posavskom i osječko-baranjskom na području Policijske uprave požeško-slavonske provodit će se koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola u organizmu vozača. Također će se u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, posebice u noćnim satima u dane vikenda, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene  na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“: prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjimsjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), te distrakcije vozača (nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja). Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

TEKST: S. P.        FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn