UZ SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŠUMA – Stručna tribina o utjecaju klimatskih promjena na nizinske poplavne sustave i 250.godišnjici prašumskog rezervata Prašnik

Datum objave: 23. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

šumarstvo

NOVA GRADIŠKA – Prvi dan proljeća, 21.ožujka, posljednjih se 40-ak godina, na inicijativu Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije, simbolično obilježava i kao Svjetski dan zaštite šuma. Jer, upravo je vrijeme cvatnje, pupanja i listanja, najpogodniji trenutak za promišljanje o šumi i njenoj važnosti. Potvrdili su to i brojni stručnjaci na tematskoj javnoj tribini u organizaciji Hrvatskih šuma ogranak Nova Gradiška.

Utjecaj klimatskih promjena na sušenje i propadanje nizinskih poplavnih ekosustava-naziv je javnog predavanja koje su, uz Svjetski dan zaštite šuma, u susret 250-godišnjici prašumskog rezervata Prašnik, koja će biti obilježena slijedeće godine, zajednički organizirali Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Nova Gradiška, Hrvatske šume Uprava šuma podružnica Nova Gradiška i Javna ustanova za upravjanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko posavske županije-Natura Slavonica.

1 2

S iznimno važnom temom klimatskih promjena posebno uočljivih u temperaturi i količini padalina, odumiranja hrasta lužnjaka i poljskog jasena u Hrvatskoj, kao i nizom dendroekoloških istraživanja, upoznao je doc.dr.sc.Stjepan Mikac sa Šumarskog fakulteta, a kolege stručnjake-inženjere šumarstva i drvne tehnologije, ekologe i predstavnike javnih ustanva koje upravljaju zaštićenim dijelovima prirode, pozdravili su i u ime Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Nova Gradiška-Mario Bošnjak, Hrvatskih šuma Uprave šuma podružnica Nova Gradiška-Hrvoje Žakić, te Javne ustanove za upravljanje zaštićeni dijelovima prirode Brodsko posavske županije-Natura Slavonica-Josip Bodrožić-Džakić.

Bila je ovo prilika i da se progovori o jedinstvenom prašumskom rezervatu Prašnik koji će slijedeće godine brojnim sadržajima obilježiti značajnu 250.godišnjicu. Riječ je o prašumi hrasta lužnjaka u blizini ceste Okučani-Stara Gradiška, jedinom izvornom ostatku opjevane i u Europi proslavljene slavonske šume, koja je od redovnog gospodarenja, zbog ekološkog značaja, a onda i iznimne nacionalne važnosti, izuzeta još davne1929. „Obilježavanje 2 i pol stoljeća rezervata Prašnik, apostrofirao je voditelj novogradiške podružnice Uprave Hrvatskih šuma, Hrvoje Žakić, apelirajući na struku, prilika je i za dodatno, studiozno istraživanje još jedne naše zaštićene prašume- Muškog bunara.“

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: F.S/Šumarstvo.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn