UZ ROĐENDAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – 7. Županijski kulturni mozaik

Datum objave: 15. 4. 2018. | Kategorija: Susreti

n

KUTJEVO – U sklopu programa proslave Dana županije, u Kutjevu je u organizaciji Zajednica kulturnih udruga Požeško – slavonske županije jučer održan 7. županijski Kulturni mozaik, središnja  priredba  kulturnog  amaterizma. Ovogodišnji Mozaik koji je održan uz pomoć Grada Kutjeva, Hrvatskog sabora kulture, Ministarstva kulture i ponajviše Požeško-slavonske županije, okupio je brojne kulturne i zavičajne udruge koje su svoje nastupe izvele pred stručnim povjerenstvom.

Predstavili su se Kulturno Umjetničko Društvo   „Berda“  Brestovac, KUD  Zavičajno društvo ”RAMA” iz Pleternice, Češka beseda Bjeliševac,Glazba Jakšić ,KUD Orljava iz Pleternice, Češka beseda iz Prekopakre,  Kud „Ivo Čakalić“ iz  Kaptola, Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ iz Biškupaca, Češka Beseda iz Kaptola,  Kulturno Umjetničko Društvo „ Požeška dolina“ iz Požega, UO Plesna radionica Ilijane Lončar ,Kulturno Umjetničko Društvo „Berda“ iz Brestovca, Gradski pjevački zbor Lipik, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, Gradska glazba Trenkovi panduri i KUD Bektež.U ime domaćina, Grada Kutjeva sve nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić. Ispred Požeško-slavonske županije pozdrave je uputila pročelnica Odjela za društvene djelatnosti dr. sc. Vesna Vlašić.

vesna

“Na današnji dan, prije 25 godina osnovana je naša Županija, no prvi pisani spomen o našoj županije potječe iz 1210 godine i ona je kroz povijest tri puta obnavljana. Danas sam posebno ponosna što rođendan Županije slavimo uz ovako prekrasnu priredbu, županijski kulturni mozaik čiji je idejni začetnik zapravo sama Županija. Županija je i osnivač Zajednice kulturnih udruga na poticaj Hrvatskog sabora kulture. Požeško-slavonska županija je na neki način sponzor svih udruga koje imaju vrijedne projekte. Registrirano je oko stotinjak udruga, od toga se njih 50 bavi kulturom. Mi podupiremo sva kulturna događanja, a posebice smotre folklora i uvijek smo rado gosti na takvim zbivanjima. Danas imamo čast pogledati što su nam vrijedni ljudi amateri s puno ljubavi pripremili te na koji način oni čuvaju sve zavičajne vrijednosti koje trebamo prenositi našim mladima,” rekla je pročelnica Vlašić.

U stručnom povjerenstvu za ocjenu nastupa i izbor udruge koja će predstavljati županiju na Saboru kulture Hrvatske bili su dr. sc. Stjepan Sremac iz Zagreba koji je ocjenjivao ples, DubravkaMatoković, etnologinja iz Požege koja je ocjenjivala nošnje i Slavko Batorek, profesor glazbe iz Osijeka koji je ocjenjivao glazbu. Županiju će prema ocijeni povjerenstva predstavljati KUD “Šijaci” iz Biškupaca čiji su članovi izveli izvorni folklor.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn