UZ POREZ NA NEKRETNINE – Terenske ekipe će do 31. listopada prikupljati podatke o nekretninama na području grada Požege

Datum objave: 01. 8. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Porez na nekretnine uvest će se 1. siječnja 2018. godine, a njime se ukida komunalna naknada i spomenička renta.O provedbi novog Zakona o nekretninama i obvezama građana na konferenciji za novinare govorili su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i Josip Lisjak iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti gospodarenje. Grad Požega formirao je terenske ekipe koje će u narednom razdoblju obilaziti područje grada te prikupljati podatke o nekretninama, a rok za prikupljanje podataka je 31. listopada 2017. godine.

Podaci koji su za potrebe obračuna komunalne naknade sačinjeni prije dvije godine i dalje će biti temelj za uvid stanja na terenu, no oni će sada biti ažurirani uz dodatne podatke koji su predviđeni novom zakonskom odredbom. Umjesto dosadašnje formule za razrezivanje komunalne naknade koja se temeljila na vrsti, lokaciji i kvadraturi nekretnine, ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice uzimati u obzir još dvije varijable – starost i stanje nekretnine, naglasio je Josip Lisjak iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje. “Od podataka koji se prikupljaju, to su oni već postojeći – površina, namjena (stambeni, poslovni, garažni ili drugi pomoćni objekti te između ostalog i neizgrađeno građevinsko zemljište) ali postoje i neka nova obilježja nekretnina koja do sada nisu bila u formuli za obračun komunalne naknade, a to su stanje i dob nekretnine. Pod dob se misli godina izgradnje odnosno zadnje rekonstrukcije nekretnine, a stanje je u tri kategorije koje će ocijeniti prilikom terenskog pregleda ili prema onom što dostave sami građani,” rekao je Lisjak.

nn

Zakonom je predviđena mogućnost da, ako je to građanima lakše, sami dostave podatke o nekretninama. U tu svrhu će na web stranici Grada Požege biti objavljen obrazac za ispunjavanje podataka o nekretninama koji je potrebno preuzeti, ispuniti i potpisati te se može poslati i putem elektronske pošte koji će također biti objavljen. Svi podaci koji su na ovaj način dostavljeni, bit će predmet provjere u postojećoj bazi podataka. Ako se utvrdi značajna razlika u odnosu na postojeće podatke, onda će te nekretnine biti predmet i terenske provjere. Ako građani prilikom dolaska terenske ekipe nisu kod kuće, bit će im ostavljena obavijest sa obrascem koji mogu popuniti s informacijom kojeg je datuma ekipa dolazila te na koji način mogu sami dostaviti obrazac. Vrlo je važno da se građani odazovu te omoguće ekipama na terenu uvid u pravo činjenično stanje, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

nnn

“Zamjenom komunalne naknade porez na nekretnine trebao bi biti gotovo u istom iznosu ili vrlo malo izmijenjenom. Mogli smo našim sugrađanima poslati pisane dopise te zatražiti od njih da ih ispune i popune obrazac s podacima koji su utvrđeni kao potrebni. Međutim, svi oni sugrađani koji se ne bi odazvali na takav naš poziv i pisanu odredbu, morali bi im temeljem zakona zaračunavati najveću naknadu za porez na nekretnini. Time bi ih zapravo doveli u poziciju da zbog previda ili nekih drugih razloga, primjerice da nisu stigli ili znali popuniti, moraju plaćati puno veće naknade. Stavljamo se sa svim našim službama građanima na raspolaganje i pozivamo ih da pruže mogućnost timovima koji im dođu na njihove nekretnine da upišu u te obrasce sve podatke koji su potrebni kako bi uistinu plaćali porez na nekretnine samo u onom iznosu koji je zakon propisao,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn