UZ MEĐUNARODNI DAN PLESA – Ples na fotografiji, “Pokret-ač” na sceni

Datum objave: 29. 4. 2015. | Kategorija: Kultura

DSC05957

POŽEGA – U povodu Međunarodnog dana plesa, u organizaciji Plesne radionice Ilijane Lončar, jučer je u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega svečano otvorena izložba  plesnih fotografija Mladena Božičkovića te izvedena gostujuća predstava “Pokret-ač” Studija za suvremeni ples iz Zagreba.

Plesna radionica Ilijane Lončar i ove je godine, 15. put zaredom, Požegu smjestila u prestižno društvo onih hrvatskih gradova u kojima se slavi Međunarodni dan plesa, 29. travnja, koji se u svijet obilježava od 1982 godine. Dvodnevno obilježavanje počelo je izložbom fotografija službenog fotografa Plesne radionice Mladena Božičkovića te profesionalnom predstavom “Pokret-ač” u kojoj pleše i Branko Banković, autor ovogodišnje hrvatske poruke uz Međunarodni dan plesa.U dvije i pol godine suradnje nastalo je bezbroj fotografija i svaka od njih nosi posebnu emociju, trenutak i ljepotu, stoga je bilo teško izabrati 42 najimpresivnije koliko prezentira izložba, naglasio je autor Mladen Božičković. ” Sve je prilagođeno gledatelju, ja sam tu samo u položaju dokumetiranja, sve je prema publici i fotograf se mora snalaziti, koristeći ambijentalno svjetlo i poznavajući postavke aparata.No, nije sve u tehnologiji, na kraju je bitno ono u srcu i oku i ako imaš to nešto, ako znaš to prezentirati onda konačni rezultat izgleda ovako,” naglasio je Mladen.

n

“Izuzetno sam zadovoljna suradnjom koju smo ostvarili s Mladenom. Ples je teško fotografirati- treba imati tehniku ali treba imati i oko i dušu. Na ovu izložbu samo vrlo ponosna jer nije stvarana direktno za fotografa, plesači nisu bili namješteni, već su oni “uhvaćeni” u trenutku, u živoj izvedbi, i u tome je sva čar ovih fotografija. Vidi se senzibilnost i fotografa ali i plesač koji u tom trenutku plešu na sceni,” naglasila je Ilijana Lončar, dodajući: “Požega se 2000. godine uključila u veliki, i sve širi lanac gradova koji obilježavaju Međunarodni dan plesa. Požega je doista grad koji stvara svoju  publiku za plesnu umjetnosti i to je veliki zalog za budućnost te umjetnosti na ovim prostorima. Kroz samu Plesnu radionicu u ovih 15 godina u samim nastupima prošlo je preko 2500 djece, koregorafija smo  samo u Gradskom kazalištu Požega izveli 539, a to su koreografije za uzraste od 3 do 15 godina. No, ono čime se najviše ponosimo, to su mladi ljudi koji su nastavili živjeti profesionalno ovu umjetnost poput Nataše Mihoci, Luke Švajde i Ines Jandroković”.

DSC05883

Nakon izložbe Požežani su upoznati s  porukama uz Dan plesa i onom svjetskom ali i onom hrvatskom pri čemu je njen autor Branko Banković, neizostavni dio gostujuće predstave “Pokret-ač” plesao na sceni tijekom čitanja. “Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima. Ples govori univerzalnim jezikom… Kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, imamo tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od ostalih,” kaže između ostalog Branko. Potvrdit će to i danas, na sam Međunarodni dan plesa Ilijanini plesači i njihovi gosti projektom “Go out and dance” – pozvaju vas da im se pridružite i zaplešete na otvorenom na prostoru kod  požeške Kazališne kavane od 17 sati.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn