UZ MEĐUNARODNI DAN PLESA – Go out and dance, unesite kreativni impuls plesa u svoj svakodnevni život

Datum objave: 26. 4. 2017. | Kategorija: Kultura

DSC00212

POŽEGA – Međunarodni dan plesa , 29. travnja, i ove će godine biti obilježen u Požegi zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar. Pripremljen je bogat program u čijem je središtu već poznati projekt “Go out and dance” koji sve plesače, ljubitelje plesa i lijepog pokreta poziva na zajedničko druženje izvan plesnih i kazališnih dvorana no dobra tradicija nastavlja se i dolaskom profesionalne plesne predstave, najavila je na konferenciji za novinare Ilijana Lončar. Obilježavanje Međunarodnog dana plesa ostvarit će se uz potporu Požeško-slavonske županije.

Već 16-tu godinu zaredom poduzetna i kreativna Ilijana Lončar organizira obilježavanje Međunarodnog dana plesa, svrstavajući tako Požegu među gradove visokog kulturnog i civilizacijskog dometa. “Želja nam je zapravo taj dan podsjetiti javnost na umjetnički oblik plesa te učiniti da bar taj dan ples bude dio svakodnevice jer znamo da ples prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Upravo je u tome prednost plesa i mi želimo, kao i dio svjetske javnosti, 29. travnja obilježiti taj dan,” naglasila je Ilijana.

I ove godine program se održava na Sportsko-rekreacijskim centru Požega, na košarkaškom igralištu,a počet će točno u 12,00 sati koreografijom naziva “Copy or inspiration” koja je nastala u suradnji s koreografkinjom Larisom Navojec iz Plesnog centra TALA. Svi gradovi koji u to vrijeme obilježavaju Međunarodni dan plesa točno u podne započet će s tom koreografijom cjelokupni program. Koreografiju će izvesti dvije najstarije skupine Plesne radionice Ilijane Lončar. U programu će sudjelovati Plesna sekcija Cvijetića glazbe iz Pleternice, učenici-plesači OŠ Antuna Kanižlića, Plesni studio Marine Mihelčić, Plesni klub Boa i svih 120 plesača UO Plesne radionice Ilijane Lončar. No priliku za ples imat će i publika. Na kraju programa upriličit ćemo zajednički ples. Riječ je o koreografiji “Život nije siv” koja je bila ostvarena za Dan ružičastih majica, a sada će ju izvesti svi plesači koji sudjeluju u programu obilježavanja Međunarodnog dana plesa. Pozvani su i građani da se pridruže, a koreografiju možete vidjeti  OVDJE.

snapshot

Međunarodni dan plesa slavi se u svijetu od 1982 godine kao uspomena na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana-Georgesa Noverrea, začetnika modernog plesa. U Hrvatskoj se slavi od 1999 godine, a Požega se pridružila 2000-te godine samim osnivanjem Plesne radionice Ilijane Lončar. Jedna od tradicija je i dolazak profesionalnih plesnih predstava u Požegu pa će tako biti i ove godine. Stoga je Go aut and dance već po tradiciji, početak obilježavanja, a u nastavku slijedi projekt “Svi na plesnu predstavu” koji je uz potporu Ministarstva kulture realiziran i u Požegi, a u sklopu kojeg će ove godine gostovati predstava “Thinkers Clock” Plesnog centra TALA, a bit će izvedena 5. svibnja u Gradskom kazalištu Požega u dvije izvedbe, jedna je u 10,15 sati, a druga u 14,00 sati. Već su se javile brojne škole čiji će učenici doći na predstavu a riječ je o osnovnoj školi OŠ Stjepana Radića iz Čaglina, OŠ J. Kempfa, OŠ A. Kanižlića te Katoličkoj osnovnoj školi, Obrtničkoj školi Požega i Katoličkoj gimnaziji jer predstava je urbana i namijenjena mladima. Predstava je nastala uz potporu KLIKER platforme čiji je član i UO Plesna radionica Ilijane Lončar.

17

Na sam Međunarodni dan plesa, 29. travnja bit će pročitane i Svjetska te Hrvatska poruka plesa. Hrvatsku je pisao koreograf Miljenko Vikić koji na kraju svoje poruke kaže: “Čovjek koji pleše, čovjek je strasti i ljubavi. Cijeli život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa. To je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična, ni prostorna, ni glazbena jer tijelo je naše glazbalo. Plešite – ples je zdravlje čovječanstva.”Svjetsku plesnu poruku uputila je nedavno preminula poznata koreografkinja Trisha Brown koja kaže: “Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost, opet i opet, razmišljanje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja. Ples sačinjavaju ljudi i ideje, kao publika možete taj kreativni impuls odnijeti kući sa sobom i primijeniti na svoj svakodnevni život”.

Upravo s obilježavanjem Međunarodnog dana plesa, UO Plesna radionica Ilijane Lončar želi ples donijeti u svačiji život. Odazovite se. U slučaju kiše, slavlje plesa održat će se na istom mjestu 6. svibnja.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok/ Facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn