UZ MEĐUNARODNI DAN ARHIVA – Izložba posvećena Rudolfu Heliju

Datum objave: 09. 6. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U povodu Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv Odjel u Požegi priredio je izložbu u čast dugogodišnjeg arhivskog djelatnika Rudolfa Helija. Izložba postavaljena u prostoru Gimnazije u Požegi, predstavlja tek mali dio bogatog arhivskog gradiva koje je Heli prikupio u tri desetljeća svog rada.

Na popisu osoba koje su svojim radom, kreativnošću i  učinkovitošću neosporno zadužile kulturni i društveni prostor Požege ali i šire svakako je Rudolf Heli. Od 1. siječnja 1964. godine kada se zapošljava u arhiv njegov je život trajno povezan uz arhivsko gradivo Požege i Požeštine, uz pisane tragove prošlih vremena koje je znao čuvati i iščitavati s poštovanjem ali na način dostupan i najširoj javnosti. “To je osoba koja je zaslužila pozornost Požežana, ne sam nas djelatnika arhiva. Skrbio je u arhivskom gradivu gotovo cijeli svoj život, a ostavio je nešto što je prava poruka za mlade naraštaje – kako voditi brigu u našoj ostavštini. Kolega Ruda, kako smo ga od milja zvali pokazao je da treba  brinuti i o gradivu izvan samog arhiva, a to su tereni koje je on redovito obilazio. Na ovoj izložbi pokazali smo samo mali dio onog što je on  radio posebice kroz svoj rad u novinarstvu i planinarstvu, glazbi, brinući  se o nekim naizgled malim segmentima Požege. On je to sve pomno prikupljao i segmentirao, prikazivao javnosti na način na koji je to u ondašnje vrijeme bilo najbolje moguće,” naglasio je voditelj Odjela Tomislav Radonić.

nn

“Drago mi je da se otvara izložba posvećena čovjeku koji je živio kulturu Požege i Požeštine, koji je taj prostor zadužio na sebi svojstven način. Mislim da je to mali kamenčić koji može oslikati Rudu kao, reći ću tako, dobrog duha grada Požege u kojem je ostavio svoje neizbrisive tragove” naglasio je ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivan Medved. Izložba je otvorena do 31. listopada 2015. godine.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn