UZ DEVETNICU U PLETERNICI – Otvorena izložba kiparskih radova “Slavoniji u susret” fra Joakima Jakija Gregova

Datum objave: 23. 8. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

PLETERNICA – Povodom nadolazeće Devetnice Gospi od Suza u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici otvorena je jedinstvena izložba tridesetak kiparskih radova fratra Joakima Gregova. Izložena djela uglavnom su vjerske tematike.

Na ovoj izložbi predstavljen je uvid u umjetnikov opsežan opus koji obuhvaća 50. godina rada. Fra Joakim Gregov, inače rođen na Pašmanu, od malih nogu susreo se s oblikovanjem materijala u očevoj kovačnici. Završio je srednjoškolske studije u Franjevačkoj gimnaziji u Splitu a 1980. godine zaređen je za svećenika franjevačkog reda. Nakon toga upisuje Scuola della Arti Ornamentali u Rimu. Ovaj gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Milosti u Hvaru svestrani je umjetnik: kipar, slikar, restaurator, a po svojim radovima poznat je i izvan Hrvatske.

Zanimljivo je da se sve do 1996. godine nalazi u Hrvatskoj vojsci na prvoj crti bojišnice, surađujući s generalom Gotovinom, a za svoj rad kaže: „Poziv kao i svaki drugi, najviše volim raditi u kamenu, najviše radova je u bronci, kamen je puno zahtjevniji.Prije nego idem stvarati skulpturu napišem razmatranje, to će reći, riječima postavim crtež, govorim o likovnom smislu.Nisu to samo inspiracije, to je život, suživljenje sa zemljom, suživljenje s onim što nam Bog daje, život a zemlja ga održava i uzdržava jer iz zemlje smo nastali u nju se vraćamo i pošteno je da nas zemlja nosi, hrani za vrijeme tijeka zemaljskog kako ga zovemo životom. Djela govore sama o sebi i svakome od nas progovaraju na drugi način.“

fra Joakim

Ovom prilikom fra Joakim zahvalio se obitelji Franić iz Buka, svom školskom kolegi prof. Franji Novaku, gradonačelnici Antoniji Jozić i svima koji su radili da ova izložba bude postavljena u Pleternici. Autorica kataloga „Kiparski brevijar“ fra Joakim Gregova , Andriana Ciprić naglašava: „Djela fra Joakim Jakija Gregova bacaju svjetlost i stvaraju sjenu, otkrivaju teksturu i izlažu materijal koji ne samo da podiže materijal nego i duh. Pozvani smo da duboko ukorijenjeni u misticizam stvaranja tražimo i razumijemo suštinu života.“

Andriana Ciprić

Na otvorenju izložbe nastupili su muška pjevačka skupina „Grabarčani“, te pleternička Kulturno-umjetničko društvo „Orljava“ i „Rama“.Izložbu je otvorila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

M1 M2

„Hvala Vam na tome umjetniče, što ste duh prijateljstva koji imate ovdje u Pleternici, prihvatili, odazvali se i uistinu nam uveličali ovaj naš prekrasan događaj i vjerujem da će brojni Pleterničani i tisući i tisuće hodočasnika koji dolaze, da će doći i pogledati vaše radove. Vjerujem da ćemo u njima pronaći poruke i svoja razmišljanja i shvatiti da naš život se svodi na susrete, naš život se svodi na zajedništvo, na obitelj, vjeru, Boga.“ Izložena djela mogu se pogledati u Hrvatska knjižnica i čitaonica, Pleternica do 10. rujna 2018.

TEKST: Alan Nedela      FOTO: Alan Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn