UZ DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Načelnik Ivica Kovačević: Radimo sve kako bi Općina Jakšić bila uređena po mjeri svojih stanovnika

Datum objave: 03. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

n

JAKŠIĆ – Općina Jakšić 4. prosinca slavi svoj Dan i blagdan zaštitnice svoje župe sv. Barbare. Razloga za slavlje ova općina ima, jer unatoč svim preprekama, brojni su projekti koji su realizirani, a isto tako i oni koje planiraju u narednom razdoblju- istaknuo je načelnik općine Ivica Kovačević na današnjoj konferenciji za medije.

“Svojim aktivnostima imamo se razloga ponositi, jer zacrtali smo važne strateške ciljeve iz kojih smo pokrenuli projekte. Površinski smo mala općina, ali imamo preko četiri tisuće stanovnika u deset naselja. Završetkom ove godine, po pitanju vodoopskrrbe i odvodnje ostala su nam tri sela koja nemaju vodu i četiri sela koja nemaju kanalizaciju. Za sva ta naselja – Tekić, Svetinja,  Cerovac i Granje imamo građevinske dozvole za kanalizacije i prijavit ćemo te projekte na pripadajuće natječaje.U prošloj godini započeli smo projekt izgradnje kanalizacije naselja Treštanovci, dobili smo uporabnu dozovolu te su stvoreni preduvjeti za priključenje domaćinstava na novu mrežu, a otvorila se i mogućnost povrata sredstava od Agencije za plaćanja u poljoprivredi kao nositelju IPARD Programa Mjere 301 u Hrvatskoj u iznosu od 2,9 milijuna kuna. Uporedo s tim radili smo još jedan projekt iz Mjere 301 a to je prilazna cesta do vrtića vrijednosti oko 500 tisuća kuna.Izgrađena je cestaai nogostup, parkirališta a ujedno su stvoreni i uvjeti za otvaranje vrtića, te je ostvaren i povrat sredstava,”rekao je načelnik općine Ivica Kovačević o proketima vodovoda i kanalizacije.

Dodaje kako je dječji vrtić i nakon četiri godine prava rak-rana. “Ne možemo dobiti kvalitetna popratna sredstva jer nas resorna ministarstva nisu htjela podržati. Još 2010 godine imali smo ugovor  za cijelokupnu investiciju s Ministarstvom regionalnog razvoja na ukupni iznos od 6,7 milijuna kuna s tim da je 20 posto sredstava bila obaveza općine. Nizom okolnosti morali smo početkom 2011 godine vratiti taj ugovor u ministarstvo uz napomenu kako ćemo dobiti novi. Nismo ga dobili do danas i do danas smo od ministarstva dobili nešto manje od 1,2 milijuna kuna i uložili smo u gradnju vrtića. No, unatoč tome, radovi idu i vrtić ćemo završiti do početka proljeća,” naglasio je Kovačević. Vrtić je površine oko 900 kvadratnih metara a moći će primiti 75 mališana, jer općina Jakšić ponosi se i činjenicom da je među rijetkim slavonskim općinama u kojima je broj novorođene djece u zadnjih deset godina veći od broja umrlih.

DSCN3355

Jedna od mjera  kojom u Jakšiću žele zadržati mlade obitelji je razvoj Gospodarske zone.”Već imamo zainteresirane tri tvrtke i početkom proljeća namjeravamo intenzivno krenuti s daljnjim radovima kako bi konkretnom investitoru koji želi ovdje imati pogon za proizvodnju džemova i marmelada omogućili daljnje aktivnosti te kako bi se otvorilo 30 do 40 novih radnih mjesta,” dodaje Kovačević. U planovima je bila i rekonstrukcija niskonaponske mreže i obnova javne rasvjete i ove su godine izvedeni radovi u Treštanovcima i Rajsavcu, a za slijedeću godinu u pripremi je naselje Eminovci. Tako bi sva naselja na području općine imala rekonstruiranu niskonaponsku mrežu i javnu rasvjetu. “Imamo vrlo dobru suradnju s HEP-om i samo u ovom razdoblju na našem području od strane HEP-a uloženo je više od 900 tisuća kuna,” naglasio je Kovačević. Uz ove radove, obavljeni su radovi na asfaltiranju prometnica i ulica pa je tako u asflatiranje i parking ispred mjesnog doma u Radnovcu uloženo oko 160 tisuća kuna. Za iduću godinu planiraju i veći intenzitet radova i u tom segmentu. S Fondom za zaštitu okoliša uspješno je realiziran projekt energetske učinkovitosti obiteljskih kuća kojim je obnovljeno 20 kuća i građanima osigurano  oko milijun kuna iz sredstava fonda uz 120 tisuća kuna općinskih sredstava.

DSCN3358

Uporni i marljivi Jakšićani su uredili i opremili i četiri dječja igrališta, a u slijedećoj godini u planu im je opremanje još dva igrališta te izgraditi asfaltni sportski teren u Cerovcu. Briga o mladima tu ne staje jer novorođenoj djeci iz općinskog proračuna daruju po 1000 kuna, sufinanciraju smještaj djece u požeškim vrtićima u vrijednosti 150 tisuća kuna te mjesečne karte srednjoškolcima u vrijednosti 80 tisuća kuna. Ove godine uveli su i stipendije pa će tako dodijeliti 10 stipendija u vrijednosti 500 kuna mjesečno po studentu. Natječaj još traje i očekuju dovoljan broj stipendista. Empatija je razvijena i prema starijim stanovnicima i socijalno ugroženima.

“U prosjeku sufinanciramo 15 do 20 obitelji sufinanciramo iznosom tisuću do dvije tisuće kuna godišnje za pokrivanje režijskih troškova, a i ove godine provodili smo program “Pomoć u kući” pri čemu smo zaposlili deset osoba s evidencije HZZ koje su pomagale 60 starih i nemoćnih sugrađana,” kaže Kovačević. Dugodišnja skrb je prisutna i kada je riječ o radu svih aktivnih udruga jer kako ističe načelnik Kovačević ” želja nam je sačuvati sportske klubove, lovačke, ribolovačke, dobrovoljno vatrogasno društvo, udruge mladih i udruge koje čuvaju kulturno-tradicijsko blago. Zahvalni smo za njihov rad i povodom Dana općine najaktivniji udrugama dodijelit ćemo zahvalnice, ” naglasio je Kovačević. ” Vjerujem i siguran sam kako će Općina Jakšić ići dalje, pratiti nove trendove i mogućnosti te se razviti u jednu lijepu srednjeeuropsku općinu po mjeri svojih građana,” zaključio je Kovačević. Svečanost proslave Dana općine održat će se sutra, uz  prigodni program, Svetu misu i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te svečanu sjednicu Općinskog vijeća.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn