UZ DAN GRADA PAKRACA – Službeno otvoreni radovi na obnovi Trga bana Josipa Jelačića i Ulice hrvatskih velikana

Datum objave: 14. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Josipa i rođendan Grada, Pakračani i Pakračanke obilježili su i službenim početkom radova na urbanističko-arhitektonskom uređenju Trga bana Josipa Jelačića i Ulice hrvatskih velikana, vrijednom 7,5 milijuna kuna. Uz brojne ugledne goste, počasne građane i prijatelje Pakraca, svečanosti su nazočili i prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede, potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U arhitektonskom ali i kulturološkom smislu, trgovi su oduvijek, središnje točke svakog grada, mjesta susreta i okupljanja koja sredini daju štih urbanosti. Prostor je to kakav zaslužuje svaki grad, prostor kakvim će se, kroz 12 mjeseci, ponositi i Pakrac. Istaknuli su to na svečanosti obilježavanja početka radova na obnovi središnjeg gradskog Trga bana Josipa Jelačića i Ulice hrvatskih branitelja, upriličenoj u prigodi blagdana nebeskog zaštitnika Svetog Josipa i Dana grada, u ime domaćina-gradonačelnica grada slavljenika, Anamarija Blažević i prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede, podpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić.

Projekt urbanističko-arhitektonskog uređenja vrijedan 7,5 milijuna kuna, kandidiran kroz mjeru 7.4.1 u okviru programa ruralnog razvoja, sufinanciran u 100 postotnom iznosu od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, obuhvatit će radove rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture, uređenje pješačke komunikacije i zelene površine, te postavljanje urbane opreme i arhitektonskih elemenata na 8120 četvornih metara, dajući gradu novu, urbanu vizuru i veću kvalitetu društvenog i kulturnog života mještana.

Jer, kako reče prva žena grada, gradonačelnica Anamarija Blažević, „ Grad važan u povijesti, važan u sadašnjosti, to zaslužuje.“ Ponosna na do sada realizirano, zadovoljna zbog početka radova, gradonačelnica je podsjetila i kako je riječ o projektu koji su dugo godina željeli svi Pakračani, jer prostor budućeg suvremeno uređenog središnjeg gradskog trga, prostor je nekadašnje šetnice i točka kojom će Pakrac dobiti štih male, ali urbane sredine.

„Dužnost nam je našoj djeci i svima onima koji tek dolaze, ostaviti lijepi grad, s mjestom okupljanja i druženja, a novi gradski trg bit će upravo to. Kvalitetu života zasigurno će podići i brojni drugi-ugovoreni i projekti u izvedbi, vrijedni oko 17 milijuna kuna. Sve to ne bi bilo moguće ostvariti bez pomoći i podrške Ministarstva poljoprivrede i mjera ruralnog razvoja koje su vjetar u leđa svakoj maloj sredini i velika pomoć pri ostvarenju ciljeva koje vlastitim proračunom nikako ne bi mogli finacijski izvesti.“ , rekla je, između ostaloga, gradonačelnica Blažević.

Zadovoljstvo projektom, ali i vidljivim pomacima „na terenu“ izrazio je i ministar poljoprivrede, podpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, ističući kako mu svaka kuna uložena u Slavoniju, znači dvostruko, posebno kada stigne u mjesta poput Pakraca, s još uvijek vidljivim ratnim ranama.

“Raduje me što su projekt pisali domaći ljudi, iz Grada i Poduzetničkog centra, što pokazuje kako Pakrac ima dovoljno pameti i obrazovanih mladih ljudi koji znaju povući novac. Sredstva namijenjena obnovi središnjeg gradskog trga tek su početak, jer mjere ruralnog razvoja prepoznaje i sve više poljoprivrednika, a upravo je to i način kako podići kvalitetu života, zadržati mlade i stvoriti grad po mjeri čovjeka.U Ministarstvu kojem sam na čelu, u Vladi Republike Hrvatske i meni osobno, kao Slavoncu ,uvijek ćete imati pomoć i podršku.“, zaključio je ministar Tolušić, dužnosnik kojem je Grad Pakrac za sve učinjeno i službeno zahvalio dodijelivši mu najviše gradsko priznanje, pečat Grada.

Uz čelnog čovjeka Ministarstva poljoprivrede i prve ljude Grada slavljenika, svečanosti početka radova na obnovi Trga bana Josipa Jelačića nazočili su i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, počasni građanin Pakraca, general Mladen Markač, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH-Pero Ćosić, župan Požeško slavonske županije Alojz Tomašević, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, čovjek koji je i osobno i profesionalno posebno vezan uz projekt, Davor Huška, predstavnici Grada Lipika, gradskih tvrtki, udruga i institucija, te predstavnici izvođača radova-slavononskobrodskih tvrtki Feniks regulacija d.o.o. i Poduzeće za ceste.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn