UZ BOK S NAJBOLJIMA – Na natjecanju hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom novogradiška gradska glazba ovjenčana srebrom

Datum objave: 16. 6. 2017. | Kategorija: Kultura

gg1

NOVA GRADIŠKA – U iznimno jakoj konkurenciji od 500 glazbenika iz čak 14 puhačkih orkestara, na 31.susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom-središnjoj nacionalnoj manifestaciji puhačkog amaterizma, osvajanjem  drugog mjesta i srebrne plakete članovi Gradske glazbe Nova Gradiška dokazali su kako mogu ravnopravno stati uz bok najrenomiranijim puhačkim orkestrima Hrvatske.

Riječ je o natjecanju koje već duga tri desetljeća u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, uz potporu resornog ministarstva, promovira i afirmira puhačke orkestre i glazbeno stvaralaštvo, natjecanju na kojem je ove godine u domaćinstvu grada Novog Vinodolskog, sudjelovalo 500 glazbenika iz čak 14 puhačkih orkestara Hrvatske  (Varaždin, Križevci, Kašina, Petrovina.Goričan, Petrinja, Čazma, Ogulin, Đurđevac, Donja Kaštela, Vodice, Ludbreg, Krapina, Nova Gradiška). Iako su se za sudjelovanje odlučili u zadnji čas, a onda, uz put, kako odabirom repertoara, tako i aposlutno jedinstvenim pristupom čitavoj priči, dodatno još i riskirali, čini se kako su članovi Gradske glazbe Nova Gradiška, predvođeni kapelnikom Goranom Franićem, odlaskom u Novi Vinodolski povukli pravi potez. Jer, kućama su se vratili bogatiji za drugo mjesto i srebrnu plaketu natjecanja!

I ne samo to. Osim što su u iznimno jakoj konkurenciji pokazali da mogu ravnopravno, bok uz bok, stati uz najrenomiranije nacionalne puhačke orkestre, njihovo je sudjelovanje, baš kao i nastup, itekako primijećen i pohvaljen. Prije svega, zbog utjecaja i doprinosa koji su ostvarili na nacionalni kulturno-umjetnički amaterizam, a onda i zbog, i to ne manje važno- kreativnosti i glazbene inovativnosti. Naime, osim specifičnim repertoarom ( osimšljenim s ciljem približavanja ove vrste glazbe široj publici), orkestar novogradiške Gradske glazbe, u odnosnu na preostalih 13, istaknuo se i zbog činjenice kako su prvi i jedini u povijesti ovakvih orkestara koji su se usudili u nastup uvesti i vokalnu izvedbu, za što je zaslužna Barbara Dautović. Stručno povjerenstvo u sastavu dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji, Robert Homen, tombonist, skladatelj, magistar glazbe, Vanja Lisjak i međunarodni glazbeni stručnjak, maestro, dirigent iz Slovenije- Miro Saje takvu je inovativnu odluku, baš kao i nastup nagradilo drugim mjestom, srebrnom plaketom, ali i ozbiljnim razmišljanjem o uvođenju nove kategorije u natjecanje-revijalna glazba.

Uz nebrojene, do sada prikupljene reference i sjajne glazbene recenzije upisane u životopis, nakon natjecanja na Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, novogradiški će se„ limenjaci“ , ni krivi ni dužni, nametnuti i kao svojevrsni glazbeni pioniri i inovatori, što im je, kako sami kažu, uz podršku onih koji vole i prate njihov rad, najveća moguća nagrada. Računajući dosadašnju kilometražu u nogama i trubama, dugih 144 godine postojanja, iskustvo natjecanja, ali i sjajnu ocjenu struke kao vjetar u leđa, jedva čekamo nove nastupe! S vokalom ili bez njega, sasvim je svejedno, jer, jednako su sjajni. Potvrđuje to od sada i srebrna plaketa iz Novog Vinodolskog!

TEKST: S.Tarbuk      FOTO: GG NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn