UZ 27 OBLJETNICU OSNUTKA – Predstavljena fotomonografija “Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996.“

Datum objave: 15. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

SJP-knjiga.9JPG

SLAVONSKI BROD –  U prigodi obilježavanja 27. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske „Šimini anđeli pakla“,  jučer je u Slavonskom Brodu svečano predstavljena fotomonografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996.“ U knjizi je tekstom, shemama i fotografijama, naglašena uloga i prikaz ratnog puta hrvatske Specijalne policije od 1990. do 1996. godine.

Svečani program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, u Podvinju, u znak sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije „Šimini anđeli pakla“ u Podvinju, a nastavljen je u Glazbenoj školi, u Tvrđavi.
Nakon pozdravne uvodne riječi predsjednika Udruge Specijalne policije u obrani Domovine „Šimini anđeli pakla“ Dinka Kamenka, pročitan je ratni put Specijalne jedinice policije.  Upriličena je i glazbena točka, a pripadnik Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske Krešimir Šimić (sin poginulog hrvatskog branitelja),  pročitao je stihove iz svoje knjige „Suze moje duše“.

SJP-knjiga.6JPG

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili: načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, bivši prvi zamjenik načelnika policijske uprave i prvi saborski zastupnik Antun Babić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predstavnik Udruge ATJ Lučko Vlado Marić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, izaslanik Generalskog zbora, ratni zapovjednik 3. Gardijske brigade, general pukovnik Mladen Kruljac, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik MUP-a, savjetnik ministra UP-a dr. Josip Mihaljević, ratni načelnik Sektora specijalne policije RH Željko Sačić, te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

Ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije i Antiterorističke jedinice Lučko, general pukovnik Mladen Markač, održao je dojmljiv govor, prisjećajući se ratnih napora, te zasluge hrvatske policije, Specijalne policije u Domovinskom ratu. Osvrnuo se na najvažnija zbivanja u Hrvatskoj 1990./91., a što je dijelom sažeto u ovoj jedinstvenoj knjizi.  “Važno je prenositi istinu o Domovinskom ratu s koljena na koljeno i ne zaboraviti one koji su utkali svoje živote u hrvatsku povijest, koji su ostavili svoj život za hrvatski san o slobodi,” naglasio je Markač.

TEKST: S. P.       FOTO. PU BP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn