UZ 25. OBLJETNICU 123 BRIGADE – Izložba oružja iz europske povijesti ratovanja i oružja iz Domovinskog rata

Datum objave: 19. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA-  Gradski muzej Požega i Hrvatski povijesni muzej pripremili su izložbu oružja pod nazivom”Priprema, pozor pali!” posvećenu 25. obljetnici 123. požeške brigade i početku Domovinskog rata u Požeštini. Izložba će biti otvorena 21. listopada u 18,00 sati,  a  predstavit će europske vojničke puške u Zbirci oružja Hrvatskog povijesnog muzeja i oružje iz Domovinskog rata Gradskog muzeja Požega, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

U okviru Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja sakupljeno je više od 600 vojničkih pušaka, datiranih od kraja 14. stoljeća do 1980-tih godina. Požega je drugi grad, nakon Zagreba gdje će ta građa biti predstavljena, a na požeškoj izložbi bit će predstavljeno 62 puške iz najvažnijih skupina koje obilježavaju tehnološki razvitak tog oružja kroz povijest, naglasila je Dora Bošković, voditeljica Zbirke oružja u Hrvatskom povijesnom muzeju.

nn

“Ne samo da je ta izložba u Zagrebu, a sada i u Požegi prvi put predstavljena, nego sad prvi put u javnosti predstavljamo i vojničke puške. Sretni smo da možemo predstaviti šest stoljeća razvoja pušaka, a imamo sve ono čime možemo ilustrirati povijest ratovanja na ovom području. Puške će biti predstavljenje od početaka, 13.  i 14. stoljeće sve do repetirki, brzometnih pušaka rađenih nakon Drugog svjetskog rata,” rekla je Bošković. Poseban dio izložbe, najavila je Ljiljana Marić iz Gradskog muzeja Požega, bit će posvećen ručno izrađenom oružju iz Domovinskog rata s područja Požeštine, posebice Dolca, koje se čuva u požeškom muzeju.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn