UZ 170. OBLJETNICU POŽEŠKE KNJIŽNICE – Muzej i knjižnica u zajedničkoj misiji

Datum objave: 07. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Povodom 170 godina Gradske knjižnice i čitaonice Požega, Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica udruženim snagama pripremili su izložbu pod nazivom “Koja doobra knjiga”. Izložba će biti otvorena početkom Mjeseca hrvatske knjige 15. listopada u 19 sati u Gradskom muzeju,  a danas je potpisan i sporazum o obradi građe muzejske knjižnice. 

Izložbom „Koja doobra knjiga!“ Gradski muzej Požega želi ne samo odati povijesnu počast, nego i angažirano progovoriti o značenju vrijednih i velikih 170 godina Gradske knjižnice i čitaonice Požega, prije svega o njenoj misiji ali i o poimanju u svijesti građana od samih osnutaka pa sve do danas. Ako je povijest učiteljica života, onda doista moramo s poštovanjem skinuti kapu pred nakanom Požežana koji su čitanjem i okupljanjem davne 1845 godine osnovali požešku  knjižnicu kao ishodište dobrih ideja, nacionalne osviještenosti, ali i napretka cijelog grada. Danas kada knjiga sve više postaje samo simbolom širenja znanja i duhovnih obzora, vrijeme je da mi, baš kao i oni ipsred nas, osvijestimo potrebu za neraskidivom povezanošću s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Požega koja je više do ustanove,” rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić, najavljujući izložbu.

“Ovo je godina u kojoj knjižnica slavi 170 godina od osnutka čitaonice na čijim je temeljima povijesnim razvojem i nastala. Od tog vremena  koje je bilo značajno po borbi za hrvatski jezik do danas kad čitamo knjige na zaslonima pametnih telefona dogodila se značajna i vrlo zanimljiva povijest. S obzirom na potrebe suvremenih korisnika knjižnica se nalaze u izazovnom vremenu jer se moraju prilagođavati novim potrebama ali i čuvati tradicionalne vrijednosti. Upravo o tome govori izložba jer prikazuje razvoj knjižnice i knjižnične usluge od početaka do danas,” rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

nn

Kulturna javnost na izložbi će između ostalog moći vidjeti rukopis Pavla Thallera “Uvod u pravu kemiju”, rukopisnu građu jedinstvenu ne samo za požeške već i za hrvatske okvire, te  rukopis prvog hrvatskog modernog romana “Požeški đak” Miroslava Kraljevića, rukopis Kempfove monografije “Požega”, dokumenti vezani uz osnutak knjižnice, te katalog knjižnice Franje Cirakija koji se do sad čuvao u muzeju,” najavila je jedna od autorica izložbe Ljiljana Marić.  “Izložbom kao i katalogom koji prati izložbu prikazat ćemo najzanimljivije trenutke knjižnice. Bez obzira na sve novitete i promijene koje su se događale kroz vrijeme, knjižnica je ostala središte kulturnih događanja u gradu a postala je i pravi katalizator znanja. Stoga sama izložba prikazuje imidž knjižnice u svim tim različitim vremenima, u kontekstu starih ali i novih medija i tehnologija,” pojasnila je autorica izložbe Dijana Klarić.

Ravnateljice Gradskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice, Maja Žebčević Matić i Aleksandra Pavlović, potpisale su danas sporazum o obradi građe muzejske knjižnice koja broji oko deset tisuća knjiga i serijskih publikacija.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn