USPJEŠNO ODRŽAN 32. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA – Glazba Jakšić dobila pohvalu za nastup

Datum objave: 11. 6. 2018. | Kategorija: Kultura

gl

JAKŠIĆ – U nedjelju 11. lipnja, svečano je završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja manifestacija puhačkog amaterizma koja na godišnjoj razini predstavlja najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. U bogatom natjecateljsko-revijalnom programu 32. Susreta koji se odvijao u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu predstavilo se više od 730 glazbenika iz 12 hrvatskih županija i 21 puhačkog orkestra. Požeško-slavonsku županiju predstavljali su mladi glazbenici okupljeni u Glazbi Jakšić koji su osvojili pohvalu za nastup.

Svoj nastup na Susretu, orkestri sudionici morali su izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini u okviru 11 županijskih i regionalnih natjecanja na kojima je nastupilo više od 1800 glazbenika. U cilju kvalitetnije prezentacije raznolikosti i bogatstva hrvatskog puhačkog stvaralaštva, organizator Susreta Hrvatski sabor kulture ove je godine omogućio nastup orkestara B i D kategorije koncertnog programa. Orkestri D kategorije, ove su godine tako prvi puta imali priliku natjecati se na Susretu i to nastupom pred širokom publikom na otvorenoj pozornici na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, dok su orkestri u B kategoriji nastupili u okviru Doma kulture Novi Vinodolski. Revijalni dio programa održan je u okviru 4 promenadna koncerta na gradskim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu gdje su se orkestri predstavili s programima poznatih skladbi i koračnica, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu široj publici izvan prostorija koncertne dvorane.

Nastup orkestara D kategorije na Frankopanskom trgu

 

Nastupe svih orkestara vrednovalo je stručno povjerenstvo u sastavu renomiranih dirigenata Ivana Josipa Skendera i Mira Saje te solista Simonijskog orkestra HRT-a Vanje Lisjaka, čijim su ocjenama orkestri nagrađeni plaketama i pohvalama: U B kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom osvojili su Puhački orkestar DVD-a Špičkovina, Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj i Vodička glazba, a Zlatnu plaketu zaslužili su Limena glazba Dekanovec i Kulturno – glazbeno društvo „Mosor“ iz Klis – Kose. Srebrnu plaketu dobili su Limena glazba Vrbovec i Puhački orkestar grada Karlovca, a Brončanu plaketu osvojili su Puhački orkestar DVD-a Domagović i Gradska glazba Zadar. U D kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom izborili su Općinska glazba Baška Voda i Puhački orkestar HKUD-a Željezničar iz Zagreba. Srebrnu plaketu su dobili Puhački orkestar KUD-a „Lira“ iz Kraljevca na Sutli i Gradska glazba Našice. Brončanu plaketu zaslužili su Puhački orkestar Općine Domašinec, Gradski puhački orkestar Gospić, Gradski puhački orkestar „Krešimir“ iz Kutine, Limena glazba „Sv. Martin“ i Puhački orkestar Daruvarskog Brestovca i Končanice.

Sudionici 32. SHPO

Pohvalu za nastup osvojio je Pomladak puhačkog orkestra DVD-a Stankovo, Dječji orkestar puhačkog orkestra Zaprešić i Glazba Jakšić. Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina izvedbom djela „Intrada, fuga i ples“ Marija Komazina.

TEKST: S. P.       FOTO: D.K/ HSK

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn