USPJEH NOVOGRADIŠKOG FILMAŠA – Alen Kocić osvojio zlatni trofej na filmskom festivalu u Deauvilleu

Datum objave: 23. 6. 2016. | Kategorija: Kultura

k2

NOVA GRADIŠKA – Iako gotovo čitavo stoljeće, ne napuštajući svoju Dolinu na Savi, žive bez struje i vode, sestre Mara i Kaja, vitalne posavske bake, ovih su dana,  filmskom vrpcom, stigle do Francuske. Ne zbog nogometa. Iako su dočekane kao istinske zvijezde. „Krivac“ za vlastito, ali i putovanje života 80-godišnjih starica je Alen Kocić-Koc, novogradiški redatelj, autor dokumentarca koji je na filmskom festivalu u Deauvilleu, ovih dana, nagrađen Zlatnim trofejom, nagradom Deauville green Awards d’or.

Bio je ovo još jedan dokaz kako se, unatoč nedostatku financijskih sredstava, ali i gotovo ikakve logističke podrške, zahvaljujući istinskom entuzijazmu, strastvenoj predanosti, pozitivnoj i beskompromisnoj tvrdoglavosti, ali, i, na prvom mjestu, talentu, snovi, ponekad osvaruju.Jer, Kocićevu „Maru i Kaju“ s oduševljenjem je, najprije dočekao, a potom i nagradio ugledni filmski svijet. Nakon filmskog debija 2013., u Portugalu, kada je „Duša zlatne zemlje“ nagrađena za najbolji turistički film u međunarodnoj konkurenciji, a onda i „Plesa slavonske vile“, čarobnog mitološkog putovanja regijom, novogradiški kreativac iznimne filmske estetike, s, očito sjajnim klikerom, ali i vrsnim senzibilitetom za ruralno i promociju Slavonije, u filmskom je smislu, čvrsto odlučio ostatku svijeta približiti vlastiti komadić svemira.

Uostalom, prostor je to koji ga je oblikovao, koji voli, ali i najbolje poznaje, ali i prostor koji, ( kad su nam već puna usta priča o potencijalima ruralnog turizma, ali i kontinenta kao poželjne turističke destinacije), svojim ljepotama, isprepletenošću suvremenog i tradicionalnog, ali i još uvijek živom i prisutnom narodnom baštinom, itekako zaslužuje mjesto na filmu.Trebalo je samo pronaći pravu priču. A, njih dvije, Mara i Kaja, unatoč činjenici kako su tijekom snimanja jedva progovorile, zahvaljujući gotovo nestvarnom stilu života, primjerenijem 19., nego li 21.stoljeću, pokazale su se kao vrsne filmske zvijezde. I tako je priča o 80-godišnjim sestrama, vječnim „starim curama“ iz Doline, posavskom selu u općini Vrbje, postala priča o nekoj davnoj, zaboravljenoj Slavoniji, ali i priča o istinskoj ljepoti i jednostavnosti življenja.

k4

Prepoznao je to i ocjenjivački sud, jer nije mala stvar biti jedan od 100 finalista iz 100 različitih zemalja, među 300 filmova, i dokumentarac Alena Kocića nagradio zlatnim trofejom. Potvrđujući se i ovaj put kao sjajan turistički promotor, Kocić je nagradu primio u izvornoj slavonskoj nošnji, što, obzirom na činjenicu kako su festivalu nazočili francuski ministar turizma i kulture, nije mala stvar. Osim publike festivala filmske produkcije pod nazivom „5.Deauville green awards“, „Maru i Kaju“ mogli su pogledati i „vatreni“ ( nisam, doduše, saznala jesu li to učinili), koji su u isto vrijeme, u istom gradu, boravili u kampu, pa je Kocića, na kratko, ugostio i glasnogovornik HNS-a. Interes za sjajnu dokumenatarnu filmsku priču pokazala je i ekipa nacionalne televizije, koja je  o novogradiškom redatelju, ali i „glavnim glumicama“ filma, snimila reportažu.

Nakon što su stigle do Francuske, Mara i Kaja će ovih dana i do Đakova na Međunarodni etno filmski festival. Predstavljanju Slavonije ostatku svijeta, tu nije kraj, jer na redu je selo Siče, u kojem je Alen, u suradnji s mjesnim KUD-om „Radinje“, posljednjih mjeseci snimao dokumentarac o tradicijskim svatovima. Film je poslan na čak 5 festivala, a priča bi dugoročno, zažive li brojni, kreativni planovi, bude li sluha i novaca, mogla postati i vrhunski turistički proizvod. Jer, zašto se ne vjenčati baš tamo, upravo onako kako su to prije koje stoljeće radile stare snaše i bećari? Na sreću, tradicijom i brojnošću običaja nikada nismo oskudijevali. Kao, doduše ni Koc -energijom i idejama. Stoga, idemo dalje. I, puno sreće, Alene!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: A. Kocić (privatni album)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn