USKORO 9. SARMIJADA – Tko kuha najbolju sarmu?

Datum objave: 16. 11. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i Tjednik Kronika požeško-slavonska, organiziraju gastro manifestaciju 9. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u subotu 25. studenog s početkom od 13 sati. Okupite ekipu i prijavite se!

Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega, TZ Grada Požege i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim sponzorstvom podržavaju poduzetnici, OPG-ovi, obrti i tvrtke. Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa uz dodatak suhog mesa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa, raštike ili list od vinove loze.

“Sarma je jelo koje se ne priprema svaki dan nego uz neke običaje i blagdanske objede pozivamo sve KUD-ove, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su natjecatelji iz svih pet slavonskih županija,” kaže nam organizator Vladimir Protić.

Za svaku grupu bit će osiguran stol tako da će se moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića. Na natjecanju za najbolju sarmu, 3 nagrade i priznanja, nagradit će se najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu.

Manifestacija počinje u 13,00 sati, cojenjivanje sarme, najljepše uređenog stola i prezentacija sarme kreće od 14,00 sati dok je proglašenje pobjednika i uručenje nagrada u 15,00 sati.

Obveza sudionika i natjecatelja je da na stol donesu svoju pripremljenu gotovu sarmu za ocjenjivanje stručnom povjerenstvu i kasnije za objedovanje za svojim stolom. Vašu prijavu organizatoru očekuju na mob: 098/464-174 ili e-mail pozeska.kronika@gmail.com

TEKST: S. P. /V. P.                   FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn