UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Završetak sadržajno bogate sezone

Datum objave: 30. 6. 2017. | Kategorija: Kultura

uo 1

POŽEGA – “Ova sezona 2016/2017 sadržajno je bila izrazito bogata iako je financijski bila izrazito neizvjesna. Ali, upravo zbog povjerenja Ministarstva kulture u rad Plesne radionice mi smo uspjeli ostvariti tako bogat program vezan uz Plesokaz i gostujuće predstave,” naglasila je između ostalog Ilijana Lončar o još jednoj uspješnoj sezoni ispunjenoj nagradama, gostovanjima i kvalitetnim projektima.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar u ovoj plesnoj sezoni uspjela je realizirati, kaže Ilijana, gotovo sve planirane programe. Od većih projekata početkom sezone ističe se Požeški plesokaz koji je okupio 21 grad iz Hrvatske i inozemstva s 34 plesna ansambla, Program se realizirao u dva dana s dvije plesne radionice uz posebnu projekciju dokumentarnog filma o Mii Čorak Slavenskoj. Nakon Plesokaza realiziran je bogati program “Svi na plesnu predstavu” koji se kroz zadnjih nekoliko godina odvojio kao posebna cjelina. Ove godine izvedene su čak četiri profesionalne predstave zajedno s plesnom predstavom “Anatomija mačke” koja je na repertoaru 4. srpnja u sklopu kazališnog festivala. Bile su to predstave namijenjene različitim uzrastima – “Baja-buf” okupio bebe i njihove roditelje, inozemna predstava “Črčke” kojom je proslavljen Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, predstava “Thinker’s Clock” za mlade, a projekt će biti zaključen 4. srpnja s predstavom “Anatomija mačke”. Vrlo uspješan bio je i ovogodišnji “Go out and dance”, projekt koji se održava u sklopu Međunarodnog dana plesa s ciljem otvaranja novih mogućnosti plesa na otvorenom, a koji je na prostoru sportsko-rekreacijskog centra u Ilijaninoj režiji okupio brojne plesače s područja Požeško-slavonske županije.

Kao i svake godine, UO Plesna radionica Ilijane Lončar organizirala je i svoje produkcije – polugodišnju zimsku produkciju i završnu godišnju produkciju koje su kao osnovne teme obrađivale kreaciju i motivaciju. Uz ove manifestacije održani su i plesni seminari koji su sastavni dio godišnjeg plana i programa, a odlikuje ih visoka profesionalna i pedagoška razina. “Ove sezone održana su tri seminara. S nama je bila Urša Rupnik iz Ljubljane s radionicom Suvremenog plesa te Dolores Matulić s radionicom Fanky jazza koje su održane u sklopu Požeškog plesokaza i Tihana Strmečki pedagoginja i koreografkinja koje je održala seminar na temu mjuzikla,” rekla je Ilijana.

uo 2

Sezonu su obilježila i sudjelovanja na natjecanjima.”Biramo natjecanja gdje je isključivo prisutan suvremeni ples pa smo pohodili “Mia Čorak Slavenska” u Trešnjevki gdje je Hana krpan osvojila posebnu nagradu u A kategoriji i nastup na gala večeri. Prijavili smo se i na Međunarodno natjecanje mladih plesnih umjetnika u Celju gdje je Laura Lončar sa svojom koreografijom među 250 uradaka ušla u uski krug 27 odabranih. Nastupili smo i na finalu TREPS-a s dvije koreografije, “Licem u lice” i “Peace of mind”, i kao uspješna završnica, na 28. Susretima plesnih ansambala Hrvatske osvojili smo jedinstvenu nagradu za najbolju izvedbu. Nju su osvojile Anamarija Jakoubek i Lea Majski s duetom “Licem u lice”. U iščekivanju smo odabrani koreografija za gostovanja kako u Hrvatskoj i inozemstvu pa se nadamo da će u jedan od gradova biti odabrana i ta naša nagrađena koreografija,” naglasila je Ilijana dodajući da se i ove sezone mogu pohvaliti i s brojnim značajnim gostovanjima. “UO Plesna radionica Ilijane Lončar vrlo njeguje kao oblik rada gostovanja. Pozivu na gostovanje koji je uvijek potvrda dobrog rada, rado se odazivamo je tako najbolje promoviramo plesnu scenu Hrvatske. Tako smo ostvarili u deset mjeseci čak 20 gostovanja a nastupali smo na scenama u Belgiji, Ljubljani, Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Celju, Lipiku, Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Pakracu, Varaždinu, Velikoj Gorici i Puli. Očekuju nas još gostovanja u Bosanskoj Gradiški i na Šibenskom plesnom festivalu gdje idemo na tri dana i sudjelujemo u vrlo bogatom programu,” rekla je Ilijana.

Niz realiziranih programa i gostovanja svjedoči o kvalitetnom radu, ali i o velikom zalaganju i odricanju. Tek odnedavno Plesna radionica značajnije je financijski prepoznata od resornog ministarstva, a svoju podršku snažnije pruža i Požeško-slavonska županija.”Ova sezona 2016/2017 sadržajno je bila izrazito bogata iako je financijski bila izrazito neizvjesna. Sve do početka godine, dok Ministarstvo kulture nije odgovorilo na naše prijavnice, one najbitnije a to su Požeški plesokaz i Svi na plesnu predstavu bilo je doista neizvjesno. Ali, upravo zbog povjerenja Ministarstva kulture u rad Plesne radionice mi smo uspjeli ostvariti tako bogat program vezan uz Plesokaz i gostujuće predstave jer takve su produkcije vrlo skupe. Izuzetno sam zahvalna i želim da se to tako nastavi, ako ne i bolje jer Ministarstvo kulture je za Požeški plesokaz dodijelilo 20 tisuća kuna te za projekt Svi na plesnu predstavu 17 tisuća kuna. To je značilo temelj uspješne realizacije ovih zahtjevnih projekata, a zahvalila bih i Požeško-slavonskoj županiji koja je za ova Požeški plesokaz i obilježavanje Međunarodnog dana plesa podržala s po pet tisuća kuna,” naglasila je Ilijana dodajući kako se nada da će i grad Požega u budućem razdoblju značajnije no do sada podržati projekte Plesne radionice koja je u 17 godina svog rada prepoznatljiva kao neizostavni sudionik svake kulturne manifestacije u gradu.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn